Американска преводачка във военен обект на САЩ в Ирак, призна, че е предавала на ливанското шиитско движение "Хизбула" данни за операцията, довела до убийството на командващия на специалните ирански сили Касем Солеймани, съобщи вчера министерството на правосъдието във Вашингтон, цитирано от Асошиейтед прес.

От документите по делото се вижда, че 63-годишната Мариам Таха Томпсън от Рочестър, щата Минесота е работила по договор като преводачка в задграничен военен обект на САЩ, където имала достъп до най-секретна държавна информация.

Томпсън е признала, че е предавала изключително важна за националната сигурност информация на чуждестранен гражданин, ливанец, който я препредавал на "Хизбула".

Томпсън признала, че от 2017 г. поддържала връзка с мъж, който твърдял, че е свързан с "Хизбула". С течение на времето преводачката започнала да изпитва чувства към него.

След убийството на Солеймани през януари 2020 г. мъжът поискал от нея да му предаде информация за лица, които са помогнали на САЩ да проследят и установят къде се намира Солеймани.

Жената признала, че си е давала сметка, че тази информация ще стигне до "Хизбула". Тя имала достъп до имената и снимките на такива лица, както и до документи, в които се посочвало каква точно информация са предали на американските власти.

Томпсън била арестувана от ФБР на 27 февруари 2020 г. Дотогава тя била предала на контакта си данни за 10 секретни източника на разузнаването, както и информация за поне 20 секретни цели в САЩ. Томпсън никога не се е срещала лично с мъжа. Тя се запознала с него в социалните медии, след като с него я свързал човек от семейството й. Тя се надявала двамата да се оженят и се страхувала, че ако не му даде информацията, това няма да се случи.

Ако бъде призната за виновна, Мариам Томпсън може да получи доживотна присъда. Присъдата й ще бъде обявена на 23 юни.

Зам.-главният прокурор Джон Димърс, който е най-високопоставеният служител на министерството на правосъдието, отговарящ за нациионалната сигурност, каза, че извършеното от Томпсън представлява "позорно лично и професионално предателство на страната и колегите" й.