Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция изстреля ракета от хеликоптер по построен в естествени размери макет на самолетоносач, съобщи иранската държавна телевизия. Това стана по време на учения, имащи за цел да отправят заплаха към САЩ на фона на напрежението между Техеран и Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

По време на ученията, кръстени "Велик пророк 14", върху кораба макет от хеликоптер се спуснаха с въжета ирански командоси, които трябваше да го превземат, както се вижда на разпространените телевизионни кадри. Други кадри от маневрите показаха как хеликоптер изстрелва ракета по плавателния съд, на чиято палуба са подредени 16 макета на изтребители, след което условният самолетоносач бива обграден от моторни лодки.

Иранските войски стреляха и със зенитни батареи по мишена дрон, от място, което според иранската държавна телевизия се намира близо до пристанищния град Бандар Абас.

Корабът макет наподобява самолетоносачите от клас "Нимиц" на американските военноморски сили, каквито често влизат в Персийския залив през Ормузкия проток (тесен проток, който е входът към Персийския залив). Самият самолетонасач "Нимиц", който дава и името на този клас кораби, съвсем наскоро влезе във водите на Близкия изток откъм Индийския океан, вероятно за да замени самолетонасача "Дуайт Д. Айзенхауер" в Арабско море.

Не е ясно кога или дали изобщо "Нимиц" ще мине през Ормузкия проток по време на престоя си в Близкия изток. Самолетоносачът "Ейбрахам Линкълн", който миналата година беше изпратен в региона, когато напрежението между САЩ и Иран започна да се изостря, в крайна сметка преседя с месеци в Арабско море, преди да се отправи на плаване през протока. "Айзенхауер" мина през него в началото на миналата седмица.

Засега няма отговор на запитването на Асошийтед прес за коментар от страна на базирания в Бахрейн Пети флот на САЩ. Вчера все пак говорителка заяви, че американските ВМС остават "уверени в способностите си да се защитават успешно срещу всякакви заплахи по море" - тя направи коментара пред Асошиейтед прес, след като на спътникови снимки се видя разполагането в района на макет на самолетоносач.

"Не знаем какво точно се надява да постигне Иран с построяването на този кораб макет, нито какво точно тактическо предимство се надява да постигне с използването му за сценарий на тренировки или учения", каза говорителката. "Ние не търсим конфликт, но оставаме в готовност да защитим американските сили и интереси от всякакви заплахи в региона", добави тя.