Мисля, че последното нещо, което руският президент Владимир Путин иска е Студена война. И не смятам, че той иска такава със САЩ. Това заяви на пресконференция в Женева американският държавен глава Джо Байдън след срещата си с руския президент Владимир Путин във вила "Ла Гранж". 

"Казах му и на него - 10 години делят моето и твоето поколение. Разбира се, ние няма да "плеснем с ръце и да се прегърнем", но очевидно не е в интерес на нито един от нас, нито на моята, нито на неговата страна, да влезем в нова Студена война", добави Байдън. 

Американският държавен глава започна пресконференцията си с думите, че нищо не може да замени двустранните разговори на четири очи между двамата президенти. Думи, които той изрече в началото на срещата си с руския лидер. Байдън заяви, че разговорите са били доста конструктивни и че е обяснил на президента Путин позицията на САЩ по отношение спазване на човешките права.

"Направих това, за което съм дошъл - първо, да определим практическите сфери, в които нашите държави могат да постигнат нещо в името на общите интереси и интересите на света; Второ - да комуникирам директно за американските действия в защита на жизненоважните ни интереси и на съюзниците ни. Трето - ясно да кажа приоритетите и ценностите ни, за да ги чуе директно от мен. Трябва да ви кажа, че тонът на цялата среща беше добър, позитивен. Нямаше резки движения", категоричен бе той.

Джо Байдън посочи, че нито един американски президент не може да запази доверието на своя народ, ако не защитава демократичните ценности.

Съединените щати няма да толерират опити за нарушаване на американския демократичен суверенитет, категоричен бе американския лидер.

"Бях ясен, че няма да толерираме опити да се нарушава нашия демократичен суверенитет или да се дестабилизират нашите демократични избори и ние ще отговорим. Изводът е, казах на президента Путин, че трябва да имаме основни правила по пътя, които всички да можем да спазваме", заяви Байдън.

Според него, разговорите трябва да продължат, тъй като САЩ и Русия имат уникална отговорност за стабилността в глобален мащаб и че предстоят разговори по отношение на стратегическата стабилност.

Тези отношения трябва да са стабилни и предсказуеми, ката че да позволят сътрудничество във взаимен интерес, посочи Джо Байдън. По думите му, там, където са налице различия, руският лидер трябва да разбира защо американският президент казва това, което казва.

Двамата с Владимир Путин са обсъдили подробно следващите стъпки по мерките за контрол на въоръженията. Много време на срещата е било отделено и на въпросите, свързани с киберсигурността.

По думите на Байдън, критични обекти и инфраструктура не може да бъде предмет на хакерски атаки и Съединените щати ще отговарят подобаващо на действия, които застрашават техните жизнени интереси или засягат техните съюзници.

САЩ ще продължат да повдигат въпроса по отношение съдбата и действията срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Според американския президент последиците за Русия ще бъдат опустошителни в случай на смърт на опозиционера Навални.

Двамата с Путин са обсъждали и международни теми, поясни Байдън. Путин е предложил помощ за гарантиране на сигурността в Афганистан и двамата са дискутирали колко е важно да се попречи в тази страна да се възроди тероризмът, предаде Ройтерс. Путин е предложил помощ и по въпроса с Иран. Двамата президенти са подчертали и колко е важно да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде ТАСС. Путин и Байдън са обсъдили и Сирия и съхранението и възобновяването на хуманитарните коридори в тази страна, съобщи още Байдън.

Двамата са обсъдили и запазването на стабилността в Арктика и по-нататъшните стъпки в сферата на стратегическата стабилност. "Има сфери от общ интерес, в които ние можем да си сътрудничим", е отбелязал Байдън и е подчертал, че в частност става дума за стратегическата стабилност.