Президентът на САЩ Доналд Тръмп очаквано победи на първичните избори на Републиканската партия в пет щата - Айдахо, Вашингтон, Мисисипи, Мисури и Мичиган.

Той благодари на поддръжниците си в Туитър.

В развоя на събитията на първичните избори на републиканците нямаше нищо изненадващо, тъй като Тръмп на практика няма конкуренция във вътрешнопартийната надпревара, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. В шести щат - Хавай - беше решено да не се гласува през вчерашния ден.

За издигането на кандидатура на републиканците на партийния конгрес, който ще се проведе от 24 до 27 август в Шарлът, Северна Каролина, са необходими гласовете на 1276 от 2441 делегати. След сегашната победа Тръмп вече разполага с над 1000.  

Междувременно бившият вицепрезидент Джо Байдън спечели в щатите Мисури и Мисисипи, съобщава Асошиейтед прес. Това са прогнозни резултати, основаващи се на допитването на агенцията AP VoteCast.

В Мисури залогът са 68 делегати, а в Мисисипи - 36.

Мисури е сред по-консервативните от шестте щата, в които се провеждат първични избори.

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обяви победа в първичните избори на демократите в Мичиган, предаде ДПА.

Изглежда ще имаме още една хубава нощ - имаме победа в Мисисипи, Мисури и Мичиган, каза Байдън във Филаделфия.

Само преди седмица много капацитети твърдяха, че тази кампания е мъртва. Сега обаче сме доста живи, заяви той, повтаряйки фразата, която използва след успешния за него Супервторник миналата седмица. Тогава бившият вицепрезидент спечели в 9 от 14 щата.

Резултатът е удар за сенатор Бърни Сандърс, за когото Мичиган бе крайно необходим.

И двамата кандидати хвърлиха много ресурси в борба за щата, носещ 125 делегата.

Другите щати, където демократите гласуваха вчера, бяха Айдахо, Северна Дакота и Вашингтон. Вотът там още не е приключил или е твърде рано, за да се правят прогнози.

Шестте щата носят общо 352 делегата или близо 10 процента от необходимото за номинацията на демократите тази година.

Претендентът за номинация на Демократическата партия за президентските избори в САЩ Джо Байдън подаде ръка на съперника си Бърни Сандърс, след като получи преимущество пред него с три нови победи в Мисисипи, Мисури и в ключовия щат Мичиган, предаде Франс прес.

"Искам да благодаря на Бърни Сандърс и поддръжниците му за неизтощимата им енергия и страст. Имаме обща цел и заедно ще победим Доналд Тръмп", заяви той в доста сдържана реч във Филаделфия.