Президентът на САЩ Джо Байдън за пореден път защити действията си при излизането на САЩ от Афганистан и нарече "изключителен успех" мисията по евакуиране на американци и на техни съюзници от страната.

Американският президент обеща, че САЩ никога повече няма да използват военните си сили, за да наложат смяна на режима в чужбина. Според него, в бъдеще САЩ ще участват само в целенасочени военни операции, за да защитят своите непосредствени интереси, като например използване на въздушни удари за убиване на обвиняеми терористи, предаде "Блумбърг".

Байдън изнесе тържествена реч в Белия дом във връзка с края на най-дългата война, водена от Съединените щати.

"Снощи в Кабул САЩ прекратиха 20-годишната война в Афганистан", каза Байдън след приключване на евакуацията. Това решение за Афганистан не е само за Афганистан. Става дума за прекратяване на епоха от големи военни операции, за да се прекроят други държави. Ние твърде дълго бяхме във война."

Той приветства като историческа едноседмичната евакуация на повече от 100 000 души и отхвърли критиките, че изтеглянето е било хаотично, прибързано и близко до провала.

"Никоя страна не е вършила никога нещо подобно в историята", заяви той.

"Изключителният успех на тази мисия се дължи на невероятния талант, на смелостта и алтруистичния кураж на американската армия, на нашите дипломати и професионалисти в сферата на разузнаването".

Той каза, че САЩ са решени да евакуират останалите в Афганистан американци, които по думите му са между 100 и 200.

Републиканците заявиха, че Байдън е трябвало да удължи крайния срок за изтегляне на 31 август, докато всеки американец бъде изведен от страната. Около 200 американци остават в Афганистан, според Държавния департамент.

В телевизионното обръщение Байдън разкритикува неспособността на сваленото вече от власт афганистанско правителство да отблъсне талибаните, което доведе до припряно и унизително изтегляне на американските и съюзническите сили.

Той подчерта и ролята в този процес, която изигра бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Сделката, която бе договорена под ръководството на Тръмп, позволи "пускането на свобода на 5000 затворници миналата година, включително някои от топ военните командири на талибаните", каза Байдън. "Когато встъпих в длъжност, талибаните бяха в най-силната си позиция във военно отношение от 2001 г. насам, контролирайки или борейки се за контрола върху близо половината страна", каза той.

Вчера талибаните отпразнуваха победата си над САЩ, като стреляха във въздуха и изкараха на показ ковчези, увити в знамената на САЩ и НАТО. Сега те контролират повече територия, отколкото когато управляваха за последно преди американското нашествие през 2001 г.

Президентът заяви още, че решението му не е случайно и попита тези, които настояват за продължаване на войната вече трето десетилетие какъв смисъл има тя за американската нация.

Крайният срок е предназначен да спаси американски живот. САЩ щяха да рискуват жертви при възобновяване на битката с талибаните, ако силите останеха. Нямаше да удължа тази вечна война и нямаше да продължа вечно излизане, каза той. Време беше да сложим край на тази война", добави той.

"Никоя нация, нито една нация никога не е правила нещо подобно през цялата история", каза той.

Вчера талибаните отпразнуваха победата си над САЩ, като стреляха във въздуха и изкараха на показ ковчези, увити в знамената на САЩ и НАТО. Сега те контролират повече територия, отколкото когато управляваха за последно преди американското нашествие през 2001 г.

Най-дългата война в историята на САЩ отне живота на близо 2500 американски военни и 240 000 афганистанци. Цената й възлиза на около 2 трилиона долара.

Над 123 000 души бяха евакуирани през последните две седмици от Кабул чрез мащабен, но хаотичен въздушен мост. Много от хората, които помогнаха на западните страни през войната, бяха обаче изоставени.

"Това е позорно и катастрофално заминаване, което ще позволи на талибаните и "Ал Каида" да отпразнуват 20-ата годишина от атентатите от 11 септември с установяване на пълен контрол над Афганистан", заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл на бизнес форум в Кентъки.