Десетки страни, сред които САЩ, Индия, Австралия, Кения, както и Европейската комисия, дадоха началото на 12-месечен план за насърчаване на технологиите, които биха помогнали за решаването на проблема с глобалното затопляне, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Така наречената Програма за пробив - подкрепена от държави, на които се пада повече от половината от световна икономика, беше представена днес в кулоарите на срещата на върха на ООН за климата КОП27 в Египет.

Планът покрива 25 региона, в които се да се ускори внедряването на нисковъглеродни технологии за производството на електричество, стомана и водород, както и в сферата на сухопътния транспорт и селското стопанство.

Според учени, за да може до края на века глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий, световната икономика трябва да се декарбонизира до 2050 г. Това предполага, че отделяните в атмосферата парникови газове ще да могат да се абсорбират напълно по естествен път или чрез технологични средства.

Специалният пратеник на САЩ по въпросите за климата Джон Кери заяви, че програмата ще обедини правителствата в усилията им да "разширят използването на критично важни технологии и ще създаде нови пазари".