Изискването за визи ще отпадне идните седмици, обясни канадският премиер Стивън Харпър на пресконференция в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новината беше съобщена по повод подписването на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

Споразумението предстои да бъде ратифицирано от страните членки на ЕС и от Европейския парламент. Прага заплаши да не го ратифицира именно заради визовата политика на Канада.

През 2009 г. Отава върна изискването за визи за чешките граждани, отменено през 2007 г. Това стана заради прекалено големия брой чешки граждани, искащи убежище в Канада. Повечето от тях бяха роми, които твърдяха, че са обект на дискриминация в Чехия.

В отговор ЕС заплаши, че ако Канада не премахне изискването за входни визи за чешки граждани, съюзът ще наложи визов режим за канадските дипломати, но нямаше конкретни действия.

Сега Отава смята, че реформата на системата за предоставяне на убежище в Канада е решила проблема с неоснователните молби за искане получаване на убежище в Канада.

Канада вече вдигна визите за Унгария, Литва, Полша, Словакия и Хърватия.

Наскоро министърът на външните работи Кристиан Вигенин и канадският му колега Джон Беърд обсъдиха отпадането на визите за българи. Беърд обясни, че е предвидена законодателна промяна, която ще позволи отпадането на режима.

През 2011 г. Европейският парламент (ЕП) одобри декларация, с която призова Канада да отмени визите за български граждани.

На 12 септември тази година ЕП подкрепи реципрочни правила, позволяващи на ЕС да налага визи за граждани на държави, които все още ги налагат за европейци. Промяната ще влезе в сила 24 месеца от публикуването й в Официалния вестник на ЕС.

Говорителят на външното министерство на Канада заяви, че страната взима решенията си на основата на обективни критерии, а не на реципрочност, и намекна, че ЕС трябва да направи същото.