Европейската комисия планира неформална работна среща в неделя по въпросите на миграцията, съобщи председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ди Цайт.

В срещата ще участват лидерите на "заинтересовани държави": Германия, Австрия, Италия, Франция, Гърция, България, Испания, и Малта.

Срещата е била уговорена по време на разговорите вчера между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в Мезеберг.

Срещата е смятана за изключително важна за взимане на общоевропейско решение за бежанската политика, към което се стреми Меркел и което трябва да се обсъди и вземе на срещата на върха на ЕС в края на юни в Брюксел.

Меркел започна да обсъжда двустранни споразумения със съседите на Германия за връщане на бежанци, които вече са регистрирани в друга държава.

Канцлерът получи ултиматум от страна на партньора в управлението Християн-социален съюз (ХСС) и неговия представител в правителството - вътрешния министър Хорст Зеехофер (доскоро премиер на Бавария). ХСС даде на Меркел две седмици, за да намери решение на мигрантския въпрос на ниво Европейски съюз.

Австрийският канцлер Себастиан Курц междувременно съобщи, че "вероятно ще се срещне тази седмица с германския си колега Ангела Меркел и други европейски лидери за обсъждане на миграцията".

"Вероятно ще има среща тази седмица между Ангела Меркел, мен и други държавни и правителствени ръководители по въпроса за миграционната политика", каза Курц пред репортери преди съвместно заседание на неговото правителство с министри от правителството на германската провинция Бавария, цитира го Ройтерс.

Австрийският канцлер вече предложи създаването на "ос на желаещите" заедно с Германия и Италия, която да наложи по-строг граничен контрол на европейско ниво срещу нелегалната миграция. В края на миналата година Курц състави правителство с крайната десница и превърна охраната на границите и твърдата линия срещу имиграцията в приоритет. Сега той изрази задоволство, че темата е придобила такава важност в дневния ред на 28-те.

Онези, които отвориха границите през 2015 г., са отговорни за това днес да има граници между Австрия и Бавария, между Унгария и Австрия, между Италия и Австрия, каза Курц, намеквайки за Меркел, и предупреди, че положението може да се влоши още повече.

"Трябва да сме подготвени за факта, че контролът по националните граници ще бъде засилен в цяла Европа, като се започне от Германия", каза канцлерът на Австрия, цитиран от ДПА.

След разговорите си с Курц премиерът на Бавария Маркус Зьодер подчерта, че Мюнхен и Виена споделят "една и съща позиция и начин на мислене" по въпроса.

На свой ред българският премиер Бойко Борисов заяви преди два дни, че ще предложи на евролидерите "незабавна превенция, а тя включва затваряне на всички граници в ЕС... Откъде-накъде Европа да е като един разграден двор?! Това е груба грешка", изтъкна той. Ако сега не се разберем в Брюксел, пак ще се разберем, но под натиска и силата на обстоятелствата, коментира Борисов.