Българският премиер се зарече да предложи на срещата на върха на ЕС идната седмица незабавна превенция, а тя включва затваряне на всички граници в Общността. Това не е нещо по-различно от онова, което се прави в САЩ, добави той.

Американският президентът пък туитна, както обичайно, че "голяма грешка в цяла Европа бе да бъдат допуснати милиони хора, които така рязко и силово променят (европейската) култура"... "Ние не искаме онова, което става с имиграцията в Европа, да се случи и при нас". Известно е как Тръмп пази страната си откъм Мексико.

Откъде-накъде Европа да е като един разграден двор?! Това е груба грешка, изтъкна Борисов.

Премиерът ни сякаш приглася на американския президент и следва политиката му, като отхвърля масовото интегриране на мигрантите. Най-добре е "да се види кои могат да бъдат интегрирани (в ЕС), а останалите да се върнат в държавите по произход", разсъждава публично Борисов.

Разбира се, величините са различни. Докато за САЩ главният миграционен проблем е за разделените семейства (деца от родители), опитващи се да влязат незаконно в страната*, то за ЕС, въпросът опира до провала на съюз от 28 държави, сред които и нашата, да се справи съвместно с миграционните потоци.

Думите на Тръмп имат и мишена - Германия и нейния канцлер Ангела Меркел, чиято толерантност е смятана от мнозина като "отворила границите". "Германците се обръщат срещу своите лидери, а миграцията тресе и без това нестабилната коалиция в Берлин", написа Тръмп.

Но да се върнем на Борисов. Той похвали надеждната охрана на българо-турската граница - "с необходимите заграждения, с допълнителна полиция, кораби и от година и половина България има нови ситуация", така както САЩ направиха с мексиканската.

Но според него други граници не се пазят така добре и затова предложи "компромисен вариант" - този със затварянето на всички граници в ЕС. Борисов има предвид гръцката граница, за която каза, че по картата била колкото българската. А по данни на европейската агенция за охрана на границите Фронтекс Гърция - не Италия или Испания, е страната в ЕС, в която са пристигнали най-много мигранти през първите пет месеца на годината: над 19 800 мигранти, включително през границите по суша с Турция, ръст от 90% в сравнение със същия период на 2017 г. В същото време потокът към Италия и Испания намалява.

Борисов не е оптимист, че може да бъде спряна миграционната вълна от Близкия Изток. Затова, подчерта той, "ако сега не се разберем в Брюксел, пак ще се разберем, но под натиска и силата на обстоятелствата". Какви обстоятелства има предвид, той си знае. Преди месец, в разгара на кратката криза миналия месец с разменени ракетни удари между Израел и Иран, Борисов заговори за нова война в района и нова бежанска вълна.

Който иска да влиза - да го прави с документи през ГКПП, нарежда премиерът в едно от последните си международни изказвания в рамките на европредседателството - вчера пред председатели на парламентарни комисии от ЕС.

Може ли да прибавим и нашия премиер към ястребите в мигрантската политика, какъвто безспорно е американският президент? Отговорът е по-скоро положителен, заради категоричните му изказвания и действия (не само негови, ами и на партньорите му Обединени патриоти). Да припомним, че кабинетът на Борисов пръв започна да огражда външна граница на ЕС и така изгради българска антимигрантска "ос".

Антимигрантската ос на ястребите

След 10 дни Борисов ще предаде председателството на ЕС на Австрия на канцлера Себастиан Курц.

Възприеман като ястреб, Курц вече обяви, че сигурността на границите ще е водещ приоритет за ЕС идните 6 месеца. Лансира създаването на "ос на желаещите" за борба срещу нелегалната миграция, прекосила Средиземно море и плъзнала през Гърция и Западните Балкани - тази която не признава ГКПП. Засега тази ос "минава" през Австрия, Германия и Италия, но ще привлече опозиционерите и също смятани за ястреби държавни ръководители на страните от Вишеградската четворка, както и на Словения.

Подобно на Борисов, и Курц предлага "превенция": да не "чакаме катастрофата, както през 2015 г., а да действаме изпреварващо".

Прав е Тръмп

Прав е американският президент да пази управлявания от него съюз от мигрантския наплив. В края месеца среща на върха на ЕС ще разглежда въпроса какво да прави с най-големия си "вътрешен враг" - неспособността да се справи с тази криза. Изборът клони към твърдите мерки - задържания, връщане (може да се стигне и до разделяне на семейства), огради, повече гранична полиция със супер Фронтекс, нов Шенген (защото неминуемо ще бъде ограничена свободата на придвижване в ЕС), евентуално нови лагери за бежанци извън ЕС, където да се разглеждат молбите за убежище. За това последното като подходящо място Австрия и Дания предлагат Балканите.

"Неспособността на ЕС да се справи с темата доведе до един вид ренационализиране. Повечето популисти и партии, които са срещу мигрантите, са противници и на ЕС. И затова постоянно прибягват до национални мерки - гранични контроли, огради и горни граници за прием на бежанци. Затова и надеждата на германската канцлерка, че може да договори едно общоевропейско решение до срещата на върха в края на юни, е по-скоро илюзорна", коментира Щефан Лене, експерт по европейските въпроси от фондация "Карнеги", цитиран от "Дойче веле".

Ако не се намери общоевропейско решение за даването на убежище, миграцията застрашава сплотеността на ЕС и може да го докара до ръба на пропастта, категоричен е зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Междувременно заподозряха Тръмп, че иска да разцепи Европа, сипвайки масло в огъня и подкрепяйки с изказванията си популистките партии в ЕС, особено управляващите. Но изказвания в същия дух направи и българският премиер.

*От обявяването на американската политика на "нулева толерантност" в началото на май, 2342 деца и непълнолетни мигранти са били отделени от семействата им, по последни официални данни, цитирани от АФП. Понякога те са държани зад решетки в центрове, близо до границата с Мексико.