В мексиканската столица късно снощи избухнаха безредици, след като стотици жени излязоха по улиците в централната част на града, за да протестират срещу насилието, на което са обект жени, предаде ДПА.

Демонстрациите се проведоха, след като през последните две седмици две млади жени поотделно се оплакаха, че са били изнасилени от полицаи в столицата.

Протестите преминаха под лозунга "Те не ме пазят, изнасилват ме", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

На няколко места избухнаха пожари, включително в полицейски участък и на паметник на мексиканската независимост. Маскирани жени унищожиха автобусна спирка и повредиха полицейски автомобили. Няколко души бяха напръскани с боя.

Мъж удари телевизионен репортер по време на живо предаване.

17 души бяха ранени, сред които 14 полицаи и двама журналисти, по данни на медиите.

Демонстрантите искаха справедливост за двете ненавършили 20 години момичета, които са предполагаеми жертви на сексуално полицейско насилие.

Вечерта на 3 август 17-годишно момиче било изнасилено от полицаи докато се прибирало към къщи. Жертвата била насилена в патрулна кола от четирима униформени, посочва АФП.

При втори случай, на следващия ден, 16-годишно момиче каза, че полицай я е изнасилил в музей, където стажувала, уточнява ДПА.

Кметът на Мексико сити Клаудия Шейнбаум каза, че шестима полицаи са били временно отстранени от служба по първия случай, но няма извършени арести. Прокуратурата обясни, че в разказа на младата жена има несъответствия. По втория случай обаче има един арестуван.

По данни на ООН две трети от жените над 15-годишна възраст в Мексико се преживели някаква форма на насилие, а около 35 000 жени са били убити заради пола си през последните 25 години, посочва ДПА.

Според статистиката на ООН всеки ден в Мексико биват убивани средно 9 жени, съобщи АФП.