Студентът в института по журналистика в Минск Антон Суряпин и брокерът на имоти Сергей Башаримов, заподозрени, че са част от "група, преминала нелегално границата", снощи бяха пуснати на свобода. Те обаче остават обвиняеми, посочиха от КГБ, обяснявайки, че не са могли да участват в очна ставка с шведските граждани, тъй като шведите отказали да се явят.

Окончателните решения по отношение на двамата беларуси ще се вземат едва когато се изяснят обстоятелствата по случая, добавиха от службата.

На 4 юли, когато Беларус чества Деня на независимостта си, малък самолет, управляван от шведски пилот, навлезе без разрешение в беларуското въздушно пространство и пусна няколкостотин плюшени мечета с надписи, призоваващи за зачитане на гражданските права и свободи.

Суряпин публикува "ексклузивни снимки" от приземяването на мечетата. На сайта си той посочи, че получил снимките от жител на беларуско селище, който потвърдил пристигането им. Башаримов давал под наем жилището си на шведите, организирали акцията.

След този случай режимът на президента Александър Лукашенко експулсира всички шведски дипломати, затвори посолството на Беларус в Стокхолм и уволни няколко висши беларуски служители.

На 11 август тримата шведи, отговорни за "плюшения десант", обявиха, че са били повикани от беларуския КГБ.

След като се върна при родителите си, 20-годишният Суряпин заяви, че не се чувства виновен или замесен в тази афера. Не познавам тези шведи. Намирам за абсурден факта, че ни държаха в ареста на КГБ, за да накарат шведите да дойдат, каза той.