Анкара реагира остро срещу изказване на кандидата за президент на САЩ Джо Байдън, в което той призовава Вашингтон да окаже подкрепа на турската опозиция срещу президента Реджеп Тайип Ердоган. Президентският съветник по комуникациите Фахреттин Алтун в изявление в Туитър определи изказването на Байдън като "арогантно и скандално".

"Надяваме се, че тези неприлични изрази, за които няма място в дипломатическия език, идващи от страна на един кандидат за президент на държава, която е наш съюзник в НАТО, са неприемливи и за настоящето ръководство на САЩ и не са в техен интерес. Турция е страна, която никога няма да позволи да я използват като материал за политически игри", заяви президентският съветник.

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън говорил пред редакционния екип на в. "Ню Йорк таймс" през декември миналата година и посочил, че Вашингтон трябва да подкрепи турската опозиция, за да успее да свали от власт президента Ердоган.

В изявлението, което публикуваха турските медии, Байдън заявил: "Смятам, че трябва да приложим съвсем различен подход към него (към Ердоган). Не с преврат, а с избори... Трябва ясно да покажем, че подкрепяме опозиционните лидери. Да интегрираме кюрдската общност, която иска да има влияние в парламента".

Джо Байдън коментирал и отношенията с Русия. По думите му Турция не трябва да е обвързана с Русия.

Изявленията на Байдън за "Ню Йорк таймс" са направени през декември миналата година, но видеозапис с казаното от него бе разпространен в Турция чрез Туитър вчера. Няма обяснение защо това става седем месеца по-късно, но въпреки това в края на деня стана извънредна новина.