Екипи на турската жандармерия са заловили в окръг Къркларели край турско-българската граница предполагаем член на Кюрдската работническа партия (ПКК) при опит да избяга в България, предаде турската телевизия НТВ.

Акцията е извършена в района на град Кофчаз. При залавянето на лицето било установено, че той е член на групировката ПКК.

По нареждане на съда той е поставен под постоянен арест, допълва БТА.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта.

Междувременно стана ясно, че Турция и САЩ са възобновили двустранните консултации за борба с тероризма, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на дипломатически източници.

В съответствие със споразумение, постигнато по време на заседанието на Стратегическия механизъм Турция-САЩ във Вашингтон през март, в Анкара се проведоха консултации за борба с тероризма, организирани от министерствата на външните работи на Турция и САЩ, посочиха източниците.

По време на консултациите е било изразено задоволство от посещението на Елизабет Ричард, координатор по въпросите на борбата с тероризма в Държавния департамент на САЩ, както и от осъществения искрен обмен на мнения.

На срещата, проведена в сградата на Министерството на външните работи на Република Турция, са били обсъдени много въпроси, свързани с турската национална сигурност, включително заплахите от терористични организации като Кюрдската работническа партия (ПКК) и свързани с нея кюрдски бойци, лявоекстремистката ДХКП-С, "Ислямска държава" и ФЕТО.

Турция, като страна с богат опит в борбата с тероризма, ще продължи искреното си сътрудничество със своите съюзници и всички страни, ангажирани в тези усилия, за да се бори срещу всички форми и прояви на тероризма, посочват още източниците на ТРТ Хабер.