Турският външен министър Хакан Фидан призова днес международната общност да се противопостави на ветото на САЩ върху кандидатурата на Палестина за пълноправен член на ООН и да признае Палестинската държава, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

"Несправедливо е, че на Палестина не е позволено да стане член на ООН. Призоваваме международната общност да се противопостави на тази несправедливост и да признае държавата Палестина", каза Фидан на съвместна пресконференция с мавританския си колега Мохамед Салем Улд Мерзуг в Истанбул.

Фидан заяви, че по време на срещата си с Мерзуг са обсъдили "продължаващото клане в Газа" и допълни, че "също като Турция Мавритания възприема деликатна политика във връзка с палестинския въпрос, особено ситуацията в Газа, и предлага цялата си възможна подкрепа".

Турският външен министър каза още, че Турция и Мавритания са в "голяма солидарност" по отношение на Газа. "Ще продължим сътрудничеството си за незабавно прекратяване на огъня и непрекъснати доставки на хуманитарна помощ", допълни той.

Фидан каза също, че усилията на двете нации ще продължат "непрекъснато, докато не бъде създадена независима и суверенна Палестинска държава със столица Източен Йерусалим и териториална цялост на база границите от 1967 г.".