Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да представи днес голям план, целящ засилване на борбата срещу пандемията от КОВИД-19, утежнявана от варианта Делта. В рамките на този план той ще обяви и че ваксинацията ще стане задължителна за федералните служители, предаде Франс прес.

Очаква се Байдън да подпише указ, задължаващ всички служители да се ваксинират, които вече няма да имат възможност да избегнат ваксинацията чрез редовни тестове, съобщи в. "Вашингтон пост", като цитира запознат източник. Мерките ще засягат и милионите подизпълнители на федералните агенции, според. в. "Уолстрийт джърнъл".

Тази стратегия цели увеличаване на броя на ваксинациите и намаляване на броя на приеманите в болница, заяви днес пред Си Ен Ен говорителката на Белия дом. Другите цели на стратегията са да бъде защитена икономиката и да се предотврати затварянето на училищата, според медии.

Част от американците все още са против или проявяват неохота да се ваксинират, припомня АФП. Белият дом вече наложи задължителна ваксинация на военните и на служителите в старческите домове, ако последните получават федерални субсидии.

Очаква се на 20 септември да започне и национална кампания за поставяне на подсилващи дози. 53,3 на сто от населението на САЩ е изцяло ваксинирано, но страната отчита най-голям брой починали вследствие на КОВИД-19 в света - близо 653 000 от началото на пандемията.