Броят на ядрените бойни глави по света продължава да намалява. Налице обаче е тревожна тенденция на увеличаване на разгърнатите ядрени бойни глави в глобален мащаб, констатира Стокхолмският международен институт за изследвания на мира (СИПРИ), цитиран от световните агенции и БТА.

Авторитетният мозъчен тръст публикува днес годишния си доклад за ситуацията с ядрените оръжия в света. Той отчита обръщане на наблюдаваната преди тенденция на намаляване на разгърнатите ядрени бойни глави и едновременно с това, че редица държави изпълняват широкообхватни и скъпи програми за модернизиране на ядрения си арсенал.

По данни на СИПРИ в началото на тази година на Земята е имало 13 080 ядрени бойни глави - с 320 по-малко в сравнение с преди 12 месеца и под една пета от общото количество в средата на 80-те години на миналия век, когато напрежението по време на Студената война е било достигнало връхната си точка.

Съединените щати и Русия притежават над 90 процента от тези оръжия. Другите са разпределени между останалите седем ядрени сили - Китай, Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея.

Броят на ядрените бойни глави, готови за разполагане, обаче се е увеличил през последната година от 3720 на 3825. САЩ и Русия са добавили по около 50.

В началото на тази година Вашингтон и Москва удължиха в последния възможен момент с още пет години действието на двустранния договор "Нов СТАРТ", целящ да поддържа ядрените им арсенали на равнище под това по времето на Студената война.

В момента Русия разполага с общо 6255 ядрени бойни глави - със 120 по-малко в сравнение с преди година. САЩ имат 5500 - намаление от 250, по данни на СИПРИ.