Жената е слязла от автобуса за Москва около час преди да се взриви. Това е установено от руското федерално следствие след разпити на над 50 очевидци на експлозията, отнела живота на шестима души. 41 пък са ранени, като състоянието на осем от тях е критично.

Взривното устройство, което е носила Асиялова, е било натъпкано с метални дюбели за подсилване на поразяващото действие. Жената-камикадзе е трябвало да навърши 31 години на 25 октомври.

Експертизите на местопроизшествието продължават, увери говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин, цитиран от БТА. По уточнени данни мощността на взрива е била 500-600 грама тротилов еквивалент, а не 2-3 килограма, както бе съобщено преди, добави Маркин.

Обявен е за издирване мъжът, с когото е живяла Асиялова - Дмитрий Соколов, който се увличал по арабския език, исляма и оръжията. Предполагаемо вербуван от нея, докато двамата следвали в Москва, той приел мюсюлманската регилия и станал експерт по взривните устройства в уахабитска банда в Дагестан. Соколов по прякор Жирафа е родом от сибирския град Красноярск. Той е с 10 години по-млад от Наида и е член на т.нар Махачкалинска престъпна група. Предполага се, че той е приготвил експлозива.

Атентаторката е била с хиджаб, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на студент, пътувал във взривения автобус. Младежът се спасил по чудо, тъй като слязъл на предната спирка.

"Разглеждах хиджаба й, имаше чудно хубави шарки", разказал Евгений Булатников, дошъл на свиждане в болницата при свои приятели, ранени в атентата. Повечето от жертвите и ранените са студенти в Държавния университет във Волгоград.

В областта е обявен тридневен траур. Губернаторът пък повиши до "жълто" нивото на терористична опасност във връзка с атентата. Режимът ще бъде в сила през следващите 15 дни.

Предотвратиха голям бомбен атентат в Дагестан

Голям бомбен атентат бе предотвратен днес в град Хасавюрт в Дагестан, предаде ИТАР-ТАСС. Според съобщение на Националния антитерористичен комитет мощна бомба е била поставена на около 300 метра от търговския център "Киргу".

Местни жители забелязали подозрителен предмет във формата на 12-литрова кофа и уведомили властите. Пристигналите на място сапьори от Федералната служба за сигурност установили, че става дума за самоделно устройство - смес от селитра и алуминиева пудра без поразяващи елементи, снабдена с детонатор и готова за използване.

Мощността на обезвредената бомба е 12 кг тротилов еквивалент.