Двама туристи бяха задържани в Тайланд за вандализъм, след като изрисуваха графити на стена в северния град Чианг Май. Ако бъдат намерени за виновни, ги грозят до 10 години затвор, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Британецът Фърлонг Лий и канадката Бритни Шнайдър, и двамата на по 23 години, бяха арестувани в Чианг Май вчера и са задържани в провинциалния съд.

Кадри от наблюдателни камери показват как двамата рисуват със спрей по стена от червени тухли близо до главния вход към старата част на града.

Полицията уточни, че двамата са се признали за виновни.

Получен от Ройтерс видеозапис показва стената с надпис "Скаузър Лий " ("скаузър" е жаргонна дума за жител на Ливърпул - б.пр.). Тайландската полиция не потвърди дали родният град на британския турист е Ливърпул.

Двамата туристи може да получат наказание до 10 години затвор, глоба до един милион бата (малко над 30 000 долара) или и двете.

България наскоро се прочу в Япония с подобна вандалска проява, след като двама технически служители на Софийската опера надраскаха със спрей оградата на строеж недалеч от мемориалния комплекс на мира в Хирошима. Двамата служители останаха 2-3 дни в полицията, за да се докаже, че те не са драскали на други места в града, след което им бе наложена глоба от 1000 долара на човек. За полицията в Япония този вид проява се приема за "леко хулиганство".