Фалшива новина - така директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов определи по bTV вандалския акт на сценичните работници, които надраскаха със спрей мемориала на жертвите на атомната бомба в Хирошима.

"Едно самопроизвеждане на фалшива новина, която се възпроизвежда като инфекция. От сайтове и медии до България стига новина, която няма нищо общо с новините по японска телевизия. Това не е мемориал, това е една стена, ограда пред строеж. Тя е много далеч от мемориала, нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване", каза Акад. Карталов.

Акад. Карталов посочи, че скандалът не е тръгнал от японските, а от българските медии. Той заяви, че инцидентът най-вероятно се е случил след употреба на алкохол от служителите на операта. Те бяха уволнени още вчера.

Снимка: Асахи Шимбун

"Аз трябваше да бъда в Канада, но се върнах по средата на пътя. Уволних ги, защото и до мен дойдоха такива хибридни новини, че нашите хора са поругали паметник, а паметникът е една стена. Няма да се откажем от нашето решение. Те са извадени от гастрола, освободени са от Софийската опера, но това излишно раздухване идва от нашата татковина", изтъкна акад. Карталов.

Художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева заяви, че е разбрала за инцидента от българските медии.

"Не ги оправдавам и няма да простя, защото те зашлевиха шамар на целия ни труд, на целия ни театър. Но трябва да правим разлика между вандализъм и поругаване. Полицията в Япония казаха, че за първи път им се случва чужденец да си признае и да се извини. Тяхната мярка е "леко хулиганство", каза Кръстева.

По БНТ Любен Дилов-син каза, че нищо драматично не е станало. Той смята, че не би трябвало това да е поредният повод да си кажем жестоки думи и обобщения за това каква нация сме и какви хора, тъй като има всякакви българи и такива, които драскат по стените. Японското общество е много чувствително към драскането на публични места и действат много тежки закони и разпоредби, отбеляза Дилов.

Ние българите имаме саморазрушителен инстинкт, изтъкна актьорът Александър Дойнов.