Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна надраскан.

Надписът на монумента "На Съветската армия освободителка от признателния българския народ" е задраскан с червена боя и под него е написано "Столична община, махни този национален позор!".

Така осъмна паметника тази сутрин

Снимка: bTV

Снимка: bTV

На днешната дата преди 69 г. доминираното от Българската комунистическа партия правителство взима решение за издигането на паметника в централната Княжеска градина. Паметникът е открит през 1954 г.

Паметникът, който се намира в центъра на София, редовно е обект на вандализъм през изминалите години. Последната подобна проява беше на 9 септември т. г. Тогава бяла боя беше плисната върху надписите на фасадата му, а долу бе излято автомобилно масло. През октомври м.г. той осъмна боядисан в жълто.  Паметникът бе почистван и през юли м.г., когато върху оригиналния надпис на паметника с червен спрей беше изписано "БКП са терористи". През 2015 година пък един от войниците бе боядисан в синьо и жълто. Руската страна поиска тогава да бъде направено всичко необходимо за недопускане занапред на подобни варварски акции, които нямат нищо общо с принципите на демокрацията и свободата.

Какво има под основите на паметника >>