Последиците от земетресението в Измир миналия петък насочиха вниманието към опасността от евентуален силен трус в района на Истанбул, какъвто учените отдавна прогнозират в близките години, предаде БТА.

"Ако стане земетресение в Истанбул, кой ще бъде засегнат?", пита в заглавие турският в. "Сьозджу". Според изданието както населението, така и износеността на сградите в Истанбул е три-четири пъти по-голяма в сравнение с Измир.

След силното земетресение на 17 август 1999 г. експертите прогнозираха, че има вероятност от 65 процента в срок до 30 години в Истанбул и района на Мраморно море да стане земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер. 21 години от този срок са вече зад гърба ни, пише вестникът и поставя въпроса колко подготвен е днес Истанбул за едно силно земетресение.

В турския мегаполис има общо 1 166 000 сгради. Според разработен от общината на града и специалисти от други институции сценарий при земетресение от 7,5 по Рихтер 48 хиляди от тях ще понесат много тежки или тежки поражения, а 194 хиляди - средни или по-повърхностни щети. Това означава, че 22,6 на сто от сградите ще се срутят и ще бъдат нанесени икономически загуби на стойност 120 млрд. турски лири, изчислява вестникът.

"След Измир погледите отново се насочиха към Истанбул", пише по темата и в. "Йеничаг". Изданието съобщава за започнали проверки в Истанбул на устойчивостта на сградите, след като над сто души загинаха в резултат на разрушенията в Измир при земетресението в Егейско море в петък.

Общината в истанбулския квартал Багджълар е предприела действия за установяване на устойчивостта на сградите. Анализът се прави по искане на обитателите, като в случаите, когато те са в затруднено материално положение, изследването е за сметка на общината, пояснява "Йеничаг".

Геологът проф. Осман Бекташ пък е на мнение, че земетресението в Измир е предупреждение за района на Източното Черноморие, пише в. "Джумхуриет". Ученият смята, че земетресенията в Грузия преди три години са активирали разлома в района, повишавайки риска от земетресение.

Според него е погрешно схващането, че този район на Турция е най-защитен от земетресения. По думите му в района на окръг Трабзон, Североизточна Турция, е възможно да стане трус, чиито последици ще са съизмерими и дори по-тежки от тези в Измир.

Експертът обръща внимание и на особеностите на земята в района на Трабзон, характеризиращ се с мека почва и свлачищни процеси. Това, по думите му, утежнява допълнително положението в този край на Турция спрямо ситуацията в Измир. Проф. Бекташ смята, че трябва да бъде извършена проверка на устойчивостта на сградите в този район, особено на тези, строени преди 1999 г.