Девет души са задържани в рамките на разследване на главната прокуратура в Измир срещу лица, отговорни за строежа на рухналите и тежко пострадали сгради при земетресенението в района в петък, съобщава Анадолската агенция.

Сред задържаните има строителни предприемачи и технически отговорници. Продължава издирването на още две лица, за които има издадени заповеди за арест.

Според последни данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации при земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер са загинали 91 души, а 994 са били ранени, от които 155 са в болници. Седемнайсет сгради бяха разрушени при труса, като спасителните екипи продължават и днес издирването на оцелели под развалините.

Специалисти обръщат внимание, че срутилите се при земетресението сгради имат различни характеристики от тези, които са се запазили здрави, като твърдят, че са допуснати множество грешки.

Двата блока в турския окръг Измир, които бяха разрушени из основи при земетресението в петък, са били отчетени като "опасни" и "неустойчиви" в доклади за анализ на риска от 2012 и 2018 г., съобщава турската частна телевизия НТВ. Независимо от констатацията на проверяващите органи обаче животът в сградите е продължил до земетресението, когато руините на двата блока погребаха много хора. В докладите се отбелязва, че качеството на използвания при строежа бетон е слабо и че те представляват висок риск и опасност при евентуално земетресение.

Живущите в единия от блоковете преди време сами поискали проверка на почвата и състоянието на сградата, но поради факта, че обитателите са предимно наематели така и не са били предприети нужните мерки след констатацията за нейната негодност, казва бивш домоуправител на сградата. Под руините на блока все още се намират и 16-годишните близнаци на мъжа.

Спасителите се опасяват, че числото на жертвите може да се увеличи, понеже изминаха три дни от труса и почти няма надежди за оцелели.

Спасителните екипи извадиха изпод руините на няколко жилищни блока досега 71 души. Продължават действията в 6 от разрушените 11 жилищни блока. Днес бяха извадени две момичета живи изпод руините на единия от срутилите се жилищни блокове в Измир.

Снимка: AP/БТА

Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум посочи, че са поразени общо общо 4424 сгради и съоръжения. 58 сгради са почти съборени или с много големи поражения и необитаеми. 397 сгради са с малки поражения и 66 със средни по размери щети.

Министърът посочи още, че в района Байраклъ, който е най-силно пострадал, ще се построи градче от сглобяеми жилища на площ от 46 000 кв.м., където ще бъдат настанявани останалите без подслон граждани.

Такива жилища бяха построени и при катастрофалното земетресение през 1999 г. в Истанбул.

Снощи е започнало настаняването на пострадалите в палатки, досега са построени 1712 палатки, съобщиха от президентската служба по комуникациите. Построени били 30 мобилни базови станции. Изпратени били общо 3545 броя палатки, над 24 000 одеала, 13 280 походни легла, 5500 спални комплекти, походни кухни, походни тоалетни с душове.

Властите обещаха да отпуснат парични помощи в размер на 5000 турски лири за обзавеждане и наем на гражданите, останали без подслон.

А от валийството на Измир са започнали частично изплащане на обезщетения на търговците и рибарите, пострадали от придошлите морски вълни /някои медии ги определиха като цунами/ в района на епицентъра Сеферихисар.

Междувременно от АФАД съобщи, че от първия трус досега са станали още 1148 вторични труса, от които 43 са били с магнитуд над 4 степен по Рихтер.

Министърът по въпросите на семейството, трудовата заетост и социалните дейности Зехра Зюмрют Селчук заяви, че ще бъде отпусната допълнителна помощ в размер на 5 млн турски лири към предишните 5 млн турски лири, които бяха отпуснати в събота.

По думите й една част от останалите без подслон граждани ще бъдат настанявани в приемните на обществените институции.

"Разполагаме с капацитет за над 7000 души. При необходимост ще бъде увеличен. Идва зима и затова подготвяме настаняване на една част от хората в общежитията. Извършен бе оглед на щетите в детските градини и училищата. В онези, където няма поражения, заниманията ще продължат", каза тя.

Снимка: AP/БТА

Междувременно по решение на министерството на образованието учиниците и училищата в Измирска област са разпуснани във ваканция до края на тази седмица.