Спасителните екипи извадиха днес две момичета живи изпод руините на срутили се блокове в Измир, три дни след като силно зетресение в Егейско море разтърси Турция и Гърция, предаде Асошиейтед прес.

Общо 81 станаха жертвите на труса в петък, след като екипите откриха още загинали сред разрушенията.

Над хиляда души са пострадали в земетресението, чийто епицентър беше североизточно от гръцкия остров Самос. Двама тийнейджъри загинаха, а най-малко 19 души бяха ранени на острова при труса.

Спасители ръкопляскаха при изваждането на 14-годишната Ширин от отломките на рухнал жилищен блок, където прекара 58 часа. Осемгодишната й сестра не оцеля, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Седем часа по-късно спасителите извадиха и 3-годишната Елиф Перинчек, чиято майка и двете й сестри бяха спасени два дни по-рано от друга срутила се сграда. Детето прекара 65 часа сред руините на рухналия блок. То беше 105-ият човек, изваден жив, съобщава Анадолската агенция.

Насъбралите се хора аплодираха при преминаването на линейките, откарващи момичетата в болница.

Според различните институти магнитудът на труса е бил между 6,6 и 7 по Рихтер. Земетресението предизвика леко цунами, което заля Самос и крайбрежието при Сеферихисар в окръг Измир. Възрастна жена се удави в придошлата вода.

Междувременно опозиционният в. "Джумхуриет" призова да се потърси сметка на отговорните институции, които са проявили небрежност, коствала живота на хората. Специалисти обръщат внимание, че срутилите се при труса сгради имат различни характеристики от тези, които са се запазили здрави, като твърдят, че са допуснати множество грешки. Гражданите настояват на отговорните за грешки и нехайство да бъде потърсена сметка, посочва още изданието.

"Сградите в Измир, които се срутиха и понесоха тежки щети, отново показаха реалността в Турция. Предприемачите спестяват материали, магазините премахват носещи колони, строителният надзор е недостатъчен", коментира "Джумхуриет".

Двата блока в турския окръг Измир, които бяха разрушени из основи при земетресението в петък, са били отчетени като "опасни" и "неустойчиви" в доклади за анализ на риска от 2012 и 2018 г., съобщава турската частна телевизия НТВ.

Независимо от констатацията на проверяващите органи обаче животът в сградите е продължил до земетресението, когато руините на двата блока погребаха много хора.

В докладите се отбелязва, че качеството на използвания при строежа бетон е слабо и че те представляват висок риск и опасност при евентуално земетресение.

Живущите в единия от блоковете преди време сами поискали проверка на почвата и състоянието на сградата, но поради факта, че обитателите са предимно наематели така и не са били предприети нужните мерки след констатацията за нейната негодност, казва бивш домоуправител на сградата. Под руините на блока все още се намират и 16-годишните близнаци на мъжа.