Тригодишно дете бе извадено живо от спасителите в Измир изпод руините на напълно разрушена сграда 91 часа след земетресението в петък, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Намерихме детето в кухнята", каза служител от екипите за търсене и спасяване. Стоеше здраво в триъгълника на живота, който се образуваше в лъча до пералнята и съдомиялната машина. Няма фрактура."

"Станахме свидетели на чудо в 91-ния час", каза кметът на Измир Тундж Совер. "Спасителите извадиха Айда жива. Заедно с голямата болка, която изпитахме, имаме и тази радост".

Кметът съобщи първоначално, че момичето е на 4 години, но здравният министър Фахретин Коджа по-късно уточни, че е тригодишно.

Айда Гезгин бе извадена от рухнала сграда в район "Байракли", който бе най-тежко засегнат от труса. Тя е 107-ият оцелял, изваден жив изпод руините, отбелязва АП.

След като бе пренесена на безопасно място и увита в термоодеяло, тя попита за майка си, а хора наоколо избухнаха в аплодисменти, други се прегръщаха, а някои плачеха, съобщи кореспондент на АФП от мястото на събитието.

Тригодишната Айля

Снимка: AP/БТА

Тв каналът НТВ съобщи, че Айда веднага поискала вода и айрян.

Спасителите разбрали, че момичето е живо в понеделник през нощта и веднага започнали работа. Тя им казала, преди да бъде спасена: "Тук съм", съобщи в. "Милиет" и добави, че майка ѝ остава затрупана под руините.

Тригодишната Айля, изваденена изпод руиините след 91 часа

Снимка: AP/БТА

Вижте видео със спасяването на Айля >>

Малката Айля Гезгин бе спасена от разрушенията, след като вчера, след 65 часа прекарани под развалините, спасителите извадиха и тригодишната Елиф Перинчек. Нейна снимка, на която здраво стиска палеца на своя спасител, се превърна в символ на надежда и на волята за живот след разрушителния трус, е водеща тема на турския печат тази сутрин.

Вижте снимки >>

Броят на жертвите от земетресението с магнитуд 6,9 в Егейско море, което разтресе Турция и Гърция в петък, достигна 100 души, а ранените са близо хиляда. Турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщи, че 98 души са загинали в западния турски град Измир. Двама тийнейджъри са починали и на гръцкия остров Самос, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Това е най-смъртоносното земетресение в Турция от близо десетилетие, отбелязва агенцията. 17 сгради се срутиха в Измир, а хиляди други понесоха щети при труса.

Вчера сутринта от отломките на напълно рухнал жилищен блок бе извадена жива тригодишната Елиф Перинчек. Малката е успяла да се спаси благодарение на паднал върху нея стол, който й осигурил жизнено пространство. За спасяването на момиченцето разказа пожарникарят Муаммер Челик, чийто палец детето стискаше здраво през цялото време.

Ериф

Снимка: AP/БТА

"Героят тук е Елиф. Ако тя не беше хванала пръста ми, щях да си помисля, че е мъртва и да я покрия с одеяло", споделя Челик. Той добави, че е замръзнал на място, когато е усетил, че малката Елиф го стиска за палеца. "Започнахме да плачем. Всичко заедно плакахме", разказва още спасителят.

"Елиф: Името на чудото", озаглавява материала си по темата и в. "Йеничаг". Изданието отбелязва, че преди момиченцето от рухналата сграда над 20 часа след земетресението са били извадени живи и майка му и двете му 10-годишни сестри близначки. Седемгодишният брат на момиченцето обаче не е оцелял, отбелязва "Сонсьоз".

В. "Милят" посочва, че малката Елиф е стискала в продължение на часове пръста на своя спасител. "Божие чудо", озаглавява публикацията си за спасяването на детето вестника. Пожарникарят, спасил момиченцето, е разказал пред изданието, че преди да стане ясно, че малката е жива, баща й споделил, че е подготвен за всичко.

Спасяването на Елиф

Снимка: AP/БТА

"Аллах прави чудеса, не се предавай", бил отговорът на спасителя към бащата. "Когато намерих Елиф и тя стисна пръста ми, изобщо не го пусна. Елиф беше нашето чудо", завърши трогателния си разказ пожарникарят.

"Не забравяйте ръчичката на Елиф", призовава опозиционният в. "Джумхуриет", според който занапред "ръка трябва да бъде протягана преди земетресенията".

Вестникът цитира данни, според които в измирската община Борнова между 80 и 85 на сто от сградите са "със среден или висок риск". Това съобщи местният кмет Мустафа Идуг. В Борнова нямаше рухнали при земетресението сгради, но това не означава, че няма да има в бъдеще, предупреждава той.

В Байраклъ, друга община в Измир, според анализ на сградите от 2012 г. 57 процента са рискови, отбелязва още "Джумхуриет".