Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че Западните Балкани, включително Албания, работят усилено за присъединяване към Европейски съюз, предаде АТА, цитирана от БТА.

На съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама по време на посещението му в Нидерландия вчера, Рюте заяви, че Албания има пълната подкрепа на Нидерландия в процеса на евроинтеграцията.

"На срещата на върха за Западните Балкани, която се състоя в Брюксел, ЕС потвърди своя ангажимент. Що се отнася до забележката на Еди Рама след това, мисля, че той беше прав - това не беше успешна среща. Ние трябва да направим повече. Ние знаем, че страните от Западните Балкани, включително Албания, работят усилено за присъединяване към ЕС и Албания има пълната подкрепа на Нидерландия. Проблемът тук е със Северна Македония и благодарение на френските усилия има нов момент в присъединителния процес, който засяга и Албания, тъй като двете страни, най-малкото политически, са свързани. Ние подкрепяме френското предложение за премахване на пречките, които блокират Северна Македония и Албания в присъединителния процес. Предложението предлага решение на всички оставащи безпокойства", посочи Рюте.

Рюте заяви, че ЕС ще продължи да подкрепя Северна Македония в следващите стъпки, ако приеме френското предложение.

Нидерландският премиер подчерта, че насрочването на дата за първата междуправителствена среща ще бъде награда за албанското правителство на Еди Рама и за осъществените от него реформи.

"Също така това ще бъде справедлива награда за цялата работа, свършена от правителството на Еди Рама, и реформите, които предприе, които аз видях с очите си по време на моето посещение през ноември, когато бях в Тирана", посочи той.

Рюте изрази оптимизъм, че Северна Македония ще приеме френското предложение и няма да се налага разделяне на двете страни по пътя им към ЕС.

Все пак, ако това не се случи, тоест ако Северна Македония отхвърли предложението, подчерта Рюте, Албания ще има още по-голяма подкрепа от европейските страни по самостоятелния си път към ЕС.

"Ако Северна Македония не приеме френското предложение, Албания ще има по-голяма подкрепа от другите страни да продължи по пътя сама, но аз се надявам, че това няма да се наложи", подчерта Рюте.

От своя страна Еди Рама оцени високо ангажимента на Нидерландия и благодари на премиера Марк Рюте за насърчаването на процеса на присъединяване към ЕС на Западните Балкани.

Опозицията в Република Северна Македония призова за масов протест срещу "френското предложение" за преговорната рамка на страната за членство в ЕС и днес, след като вчера протестът ескалира и група от протестиращите събори металните ограждения пред сградата на правителството, след което и пред парламента в Скопие, припомня БТА.

Случилото се беше осъдено от СДСМ и ДСИ, а един от лидерите на протеста- председател на опозиционната партия "Левица" Димитър Апасиев заяви, че имат "план Б", който ще стане ясен, след като предложената преговорна рамка бъде приета от правителството.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристига на еднодневно посещение днес в Република Северна Македония. Предстоят му срещи на четири очи с премиера на страната Димитър Ковачевски, ще участва и в заседанието на правителството, на което се очаква да бъде разгледано предложението за преговорна рамка на страната за членство в ЕС, след което ще има среща и с президента Стево Пендаровски.