Министерството на здравеопазването на ивицата Газа обяви подробности за загиналите вчера в палестинските протести. Според ведомството загиналите са 58, от които 57 са убити от израелски огън, а бебе на 8 месеца е починало, след като е вдишало сълзотворен газ, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Шестима от починалите от огнестрелни рани са непълнолетни. Над 2700 души са ранени, в това число 1360 от огнестрелни рани. От ранените 130 са в сериозно и в критично състояние.

От съобщението на министерството не става ясно как бебето е било изложено на сълзотворен газ по време на сблъсъците по границата на анклава Газа и Израел. Детето бе идентифицирано като Лейла ал Гандур.

Израел определи дейстията си като самозащита. Говорител на израелската армия съобщи, че "е била засечена и отразена атака на три напълно екипирани и добре въоръжени терористични групи, които опитали да прикрепят взривни устройства към разделителната ограда (на границата)".

Днес Съветът за сигурност на ООН се събира, за да обсъди събитията от вчера по границата и убийството на десетки палестинци. Заседанието е по искане на Кувейт, който предложи проект на изявление. Асошиейтед прес се е запознал с текста на проекта на изявление, предаде БТА. В него се изразява "възмущение и тъга" от убийствата и се отправя призив за "независимо и прозрачно разследване".

В документа се отправя призив към всички страни за сдържаност. Отправя се и призив всички страни да се придържат към резолюцията на Съвета за сигурност, която ги призовава да не откриват посолства в оспорвания Ерусалим. Вчера САЩ откриха преместеното си посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Статутът на Ерусалим е един от ключовите проблеми пред решаването на израелско-палестинския конфликт. Израел превзе източната част на града по време на Шестдневната война от 1967 г. - анексия, която не е призната от международната общност. Израел настоява, че Ерусалим е "вечна и неделима" негова столица. Палестинците обаче искат източната част на града за столица на бъдещата си държава.

Въпросната резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2016 г., която Израел не изпълнява, подчертава, че няма да бъдат признати никакви териториални промени след 4 юни 1967 г. - т. е. превземането от еврейската държава на Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим.