Броят на жертвите при рухването на жилищен блок в Истанбул се увеличи до 14 души. Това съобщи днес турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от световните агенции и турски медии. Той посочи, че спасители са извадили днес телата на още трима души, с което броят на загиналите достигна 14 души, информира Асошиейтед прес.

"Изминаха 47 часа от момента на рухването на сградата. Ние, спасители, медици работим със същото темпо. До момента има 14 жертви, успяхме да извадим 14 души живи изпод останките на блока", каза Сойлу, цитиран от турската телевизия Хабертюрк.

Той посочи, че спасителите продължават с усилията да стигнат до други хора, затрупани от руините, но не посочи колко още хора може да се намират под останките. Надяваме се да извадим живи хората, които все още се намират под останките, каза той.

Сойлу обеща да бъде наказан всеки, който се окаже отговорен за срутването на сградата. Той и министърът на труда, социалните грижи и семейството Зехра Зюмрют Селчук се намират в кризисния щаб, сформиран в училище "Чака Бей" в района.

Спасителите се надяват на още оцелели под руините

Спасители успяха да извадят днес изпод руините 16-годишния тийнейджър Мерт Айдън, който е прекарал там 45 часа. Освен това спасителните екипи са успели да установят контакт с 30-годишната Шейма Камбур, която все още се намира под останките. Възможно е с нея да са и двете й деца (все още живи), информира Хабертюрк.

Спасители носят изваденото под руините на рухналия блок 16-годишно момче

Снимка: АР/БТА

Вчера бяха спасени две деца - 5-годишно момиче и 9-годишно момче. Те бяха стояли под развалините над 18 часа.

Продължват спасителните действия

Осеметажният жилищен блок, намиращ се в квартал Картал на азиатския бряг на Истанбул, се срути в 16 часа (местно време) на 6 февруари. В сградата е имало 14 апартамента, а като живущи в нея са били регистрирани 43 души. Причината за инцидента засега не е установена. Прокуратурата в Истанбул започна разследване по случая. Предполага се, че три от общо осемте етажа на сградата са били надстроени незаконно.