Двама души са загинали, а шестима са ранени по последни данни при срутване на жилищна сграда днес в Истанбул, съобщиха местните власти. Спасителни екипи търсят затрупани хора, като е възможно под останките да има около 20 души.

В сградата е имало 14 апартамента, в които са живеели 43 души, се уточнява в съобщението.

Срутването на седеметажната сграда е станало в 15,59 часа в квартал Джевизли на район Картал. Причината за срутването засега не се уточнява.

Снимка: AP/БТА

По разпореждане на президента Реджеп Тайип Ердоган министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум са заминали към мястото на трагедията. А прокуратурата е започнала разследване.

Причината за рухването на жилищната сграда до момента не е известна и изявленията на отговорни лица са противоречиви.

"На партерния етаж в блока е имало шивашко ателие, в което са работели между 20 и 25 души. Взрив не е имало, зданието е започнало да се руши от само себе си", уточни районният кмет на квартал "Джевизли" Мемиш Дикилидаш по повод някои по-ранни твърдения за възможна експлозия, цитиран от БТА.

"Блокът е лицензиран още през 1992 г. Не сме получавали оплаквания във връзка с нередности по строежа, няма решение за събарянето му. Но в съседство има три сгради, за които е решено да бъдат съборени. Според нас рухването е причинено от експлозия. Досега изпод развалините бе изваден един ранен", каза обаче кметът на община Картал Алтънок Йоз пред медиите.

Картал е район с над 500 хиляди души население, който се простира по крайбрежието на Мраморно море. В този квартал живеят и много преселници от България.

Снимка: AP/БТА

Според кмета сградата е била стара, на около 60-70 години, предаде БНР.

Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че три етажа от блока били незаконно надстроени, което по думите му е причина за рухването на сградата.

Снимка: AP/БТА

Граждани не се допускат, държани са на доста голямо разстояние, за да не се нарушава тишината за спасителите, които търсят хора под развалините. Анадолската агенция предаде, че на медиите е наложена забрана да излъчват новини за инцидента.