Турски спасители извадиха днес деветгодишно момче и петгодишно момиче под развалините на осеметажния блок в истанбулския квартал Картал.

5-годишната Хайва бе извадена 18 часа след срутването на сградата. Момиченцето Хава Текгьоз бе пренесено до линейка на улицата и един човек от тълпата на улицата извика "Аллах е велик!". През нощта бе спасено и деветгодишно момче, затрупано под развалините.  Валията на Истанбул Али Йерликая разказа, че спасителите през цялото време са разговаряли с с малкия Мухамет Алемдар, докато се е намирал под развалинитe.

Осеметажният блок рухна вчера следобед и екипи работиха през цялата нощ по издирване на оцелели.

Снимка: АР/БТА

Осеметажният блок рухна вчера следобед

Снимка: АР/БТА

Спасителите продължават да чуват звуци под рухналата сграда, които сочат за признаци на живот и полагат усилия да достигнат до други оцелели, съобщи високопоставен турски представител.

Мурат Курум, министър на околната среда и градоустройството, не съобщи колко са хората, които се предполага, че са под руините.

Сградата е помещавала 14 апартамента, а като живущи в нея са били регистрирани 43 души.

Пред репортери Курум каза днес, че в момента на рухването в някои апартаменти е имало гости.

Най-малко трима души загинаха при инцидента и 13 души бяха спасени.

Сред жертвите са две жени, на 33 и 45 години, а самоличността на третия загинал е неизвестна.

Извадена жена изпод развалините на рухналата сграда

Снимка: АР/БТА

Общият брой на спасените хора към момента е 13. Те са настанени в болницата в Картал - най-голямата държавна болница в азиатския район на мегаполиса Истанбул. Сред тях има едно момиче на 13 години. Останалите са на възраст между 23 и 75 години. Петима са мъже, а всички други - жени. Състоянието на трима се преценява като тежко.

Извадена жена изпод развалините на рухналата сграда

Снимка: АР/БТА

Спасители цяла нощ издирваха оцелели под руините

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки >>