Полицията издирвала специално източноевропейци, живеещи нелегално в страната. Тя е арестувала 17 души от България и Румъния и един американски граждани, съобщи излизащият на английски език вестник "Копенхаген пост", цитиран от БТА.

Арестите са извършени в изоставени складове и частично изгорели сгради във Фредериксберг и Копенхаген, а седем - в бивша поща в Нялсгаде.

Това е същото място, където през юли бяха арестувани румънци. Те бяха сред 23-мата експулсирани от Дания през август - стъпка, която доведе до дебат дали граждани на ЕС може да бъдат експулсирани от друга страна членка. Според европейското законодателство трябва да има значително нарушение на закона, за да бъде експулсирано дадено лице.

Изловените румънци през юли бяха обвинени в "незаконно заселване в чужда собственост и нарушаване на обществения ред"; наложена им бе забрана за влизане в Дания през следващите две години. Мотив за суровите мерки бяха многобройните жалби срещу тях, подавани от кмета на датската столица. Така датчаните дадоха пример на останалите държави от ЕС.

Франция също подгони нелегалните роми. Незаконен лагер, в който от месец май живееха около стотина румънски роми, намиращ се на общински терен в Сен Етиен, бе бил разтурен в началото на август от полицията.
Франция призова България и Румъния да интегрират ромите си.  Париж предви в срок от три месеца да ликвидира половината от близо 600 нелегални чергарски лагера и занапред да експулсира незабавно български и румънски роми, които са нарушили обществения ред.