Чорни претендира Дерипаска да му изплати компенсация за дела му от 13,2% в „Русал”. Решението е пореден удар за Дерипаска, който се опитва да преструктурира задълженията на компанията си в размер на 17,3 милиарда долара. “Алуминиевият крал“ твърди, че е платил на Чорни 250 милиона долара и вече не му дължи нищо.
Според британския вестник “Индипендънт“, цитиран от EkipNews, бившият собственик на българския футболен клуб “Левски” съди някогашния най-богат руснак за дълг от 2,3 милиарда евро. Всичко започва през 2001 г. Чорни твърди, че на вечеря в лондонския хотел “Лейнсбъроу” Дерипаска се съгласил да му плати, за да придобие акции в негови предприятия. Парите така и не били дадени въпреки сделката. Дерипаска от своя страна казва, че не си спомня такава вечеря.
Двамата съперници имат твърде влиятелни покровители, изтъква “Индипендънт”. Дерипаска е приближен с руския президент Дмитрий Медведев и с предшественика му Владимир Путин. Той е приятел и с британския министър на индустрията Питър Манделсън и финансовия министър в сянка Джордж Озбърн, за които се разбра, че миналото лято били на яхтата му. Чорни пък е близък с израелския външен министър Авигдор Либерман.