За скъпоценния камък наддаваха трима клиенти, преди най-голямата оферта да бъде предложена по телефона от споменатата бижутерна компания със седалище в Хонконг.

Според "Сотбис" "Розова звезда" e най-скъпият скъпоценен камък, продаден някога на търг. Това е и най-скъпият в историята лот, реализиран някога в Азия.

Наддаванията започнаха със стартова цена от 51,6 милиона долара и продължиха около шест минути.

Предишният рекорд за най-скъп диамант принадлежеше на камъка "Син Опенхаймер", кръстен на собственика си Филип Опенхаймер, който е внук на основателя на компанията "Де Беерс" Ърнест Опенхаймер.

Диамант
ът е 14,62-каратов и бе купен за 57,6 милиона щатски долара на търг на "Кристис" в Женева през май 2016 г. от неизвестен частен колекционер.

59,6-каратовият "Розова звезда" е с размер на яйце на пъдпъдък. Той първоначално бил открит в мина от компанията "Де Беерс" като нешлифован 132,5-каратов диамант, преди да бъде шлифован. Неговата обработка в компанията "Щайнмец даймъндс" е продължила 12 месеца и първоначално той се е казвал "Розов Щайнмец".

С изключителните си размери и наситения си цвят този скъпоценен камък превъзхожда всеки друг известен розов диамант в историята, отбелязаха от тръжната къща.

"Розова звезда" за пръв път е бил представен на широката публика на церемонията по откриването на състезанията от Формула 1 за Голямата награда на Монако през 2003 година. Тогава той украсяваше врата на датския супермодел Хелена Кристенсен. След това, през 2007 година, той бе продаден на неизвестен частен колекционер и бе преименуван на "Розова звезда".

През 2013 г. този възхитителен камък беше представен на аукцион в Женева. Тогава той бе продаден за 83,2 милиона долара. Победител в търга стана американският бижутер Айзък Улф, но през февруари 2014 г. стана ясно, че купувачът няма пари да заплати за камъка и диамантът бе върнат отново на търг.