Това доказват учени от университета в щата Мичиган, позовавайки се на тестове с опитни мишки, пише в."Индия таймс".

Изследователите провели опити с нилски мишки - едни от най-използваните при изучаването на влиянията на циркадните ритми върху човека. Денонощният цикъл на тези гризачи е много близък до нашия.

Авторите на изследването държали една група нилски мишки при неярко осветление от 50 лукса през светлата част на деня в продължение на 4 седмици. Друга част от групата била държана при същите условия на по-ярка светлина- 1000 лукса.

Структурата на хипоталамуса, участъкът от мозъка, който превръща краткосрочната памет в дългосрочна, значително се променила при гризачите от първата група. Било констатирано намаляване на броя на връзките между невроните, а също така и скоростта на образуване на нови връзки. Рязко спаднали резултатите при тестове на когнитивните способности на първата група опитни животни.

Изследователите предполагат, че същото се получава и при хората. За сравнение, осветление от 50 лукса е типично за сервизните помещения у дома и санитарните възли.

Хиляда лукса са характерни за добре осветено телевизионно студио. След опитите с нилските мишки било констатирано, че държаните в полумрак гризачи бързо възстановявали когнитивните си способности и структура на хипоталамуса след преминаване на осветление от 1000 лукса.