С кораба на станцията пристигнаха руският космонавт Олег Новицки, американката Пеги Уитсън и астронавтът от Европейската космическа агенция, французинът Тома Песке, предаде Центърът за управление на полетите, цитиран от ТАСС и БТА.

На борда на МКС ги очакваха руските космонавти Андрей Борисенко и Сергей Рижиков, както и американският астронавт Робърт Шейн Кимброу.

Новицки, Уитсън и Песке ще останат на станцията шест месеца. Това е първият космически полет за Песке и втори за Новицки, а за 56-годишната Уитсън (най-възрастния член на екипажа) това е трета мисия на МКС, отбелязва Асошиейтед прес.

Американската биохимичка държи рекорда за жена, прекарала най-много време в космоса - общо близо 400 дни при различните й мисии. При връщането си на Земята през пролетта тя ще е най-дълго пребивавалият в космоса американски астронавт.

Уитсън е и най-възрастната жена, летяла в космоса. Тя ще празнува 57-ата си годишнина на МКС през февруари. Тя ще бъде командир на МКС, какъвто беше и през 2007 г., отбелязва ДПА.

Астронавтите ще извършат множество научни експерименти, които ще обогатят човешките познания от областта на биологията и физиката в условия на микрогравитация.

И нещо любопитно: заедно с новия екипаж, на МКС пристигна и парченце от метеорит от Марс, донесен от французина Песке.