С дефиле на участниците започна 22-рият Международен фолклорен фестивал "Велико Търново". Тазгодишното издание събира гости от Аржентина, Колумбия, Панама, Грузия, Египет, Източен Тимор, Монголия.

Началото на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново е поставено през 1998 г. и вечe е събитие, превърнало се в традиция за културния живот на старата столица. Фестивалът се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Министерство на културата.

На сцената в парк "Марно поле" тази година ще излязат и изпълнители от Аржентина, Грузия, Египет, Китай (Вътрешна Монголия), Колумбия. Разбира се, ще има ансамбли и танцови състави и от България. Това са великотърновските "Искра" и "Търновче" и "Сидер войвода" от Г. Оряховица.

"Заедно с Националния фолклорен ансамбъл "Сохаг" от Египет във В. Търново ще пристигне и техният зам.-министър на културата Мохамед Атва. Той ще остане в града през цялото време заедно с ансамбъла. За съжаление изпълнителите от Източен Тимор, които заявиха участие, са възпрепятствани да дойдат, поради върлуваща в страната им жълта треска", поясни пред "янтра Днес" създателят на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов.

Над 350 участници, като 200 от тях са чуждестранни изпълнители, ще се представят във фолклорната фиеста това лято. Във фестивалната програма са заложени 16 концерта. 8 от тях ще са в Летния театър в старата столица с начало 20 ч., а 8 ще са в градовете Добрич, Севлиево, Трявна, София и др.