Инвестиционните намерения за къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина бяха представени пред журналисти в къпалнята от акционерното дружеството "Парк Мария Луиза"АД, съобщи агенция "Булфото". Анонсирани бяха инвестиционните намерения за къпалня "Мария Луиза", както и предстоящото на 14 юни подаване на заявление на виза за проектиране. На 21 юни тази година ще бъде преместена ограда по вътрешните имотни граници на къпалнята. 

За първи път пред медии беше направен и презентационен тур на сегашното състояние на къпалнята. Вижте снимки в галерията

Снимка: Булфото

Тодор Тодоров, директор "Нови проекти" на дружеството "парк Мария Луиза", заяви пред журналисти намерение къпалнята да бъде възстановена в нейните реални граници. Следващата седмица внасяме заявление за издаване на виза за проектиране, която се надяваме до няколко месеца да ни бъде издадена, добави той. Другата седмица оградата на комплекса трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници на имота. Каква ще бъде стойността на инвестицията ще стане ясно, след като бъде издадена визата за проектиране, уточни Тодоров, цитиран от БТА. 

Арх. Невена Русева, ръководител проекти в проектантско бюро "Десет", наето за реконструкцията и модернизацията на къпалнята, припомни историята на къпалнята. Съществувала е между 1938 до 1983 г., проектирана е от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев, като най-големия градски плувен комплекс на Балканите за своето време. Тя много бързо се превръща в център на обществения живот в столицата през летните месеци. С капацитет 5000 души, четири басейна, кафе-ресторанти, просторни тераси и зеленина, къпалнята е представлявала амбициозен и впечатляващ проект. 

Заради амбициите на държавата в комплекса да се проведе Европейско първенство по плувни спортове, за което България е била избрана за домакин през 1983 г., е взето решение да се разруши съществуващата къпалня. Разрушават я и се появяват на нейно място плувните басейни, които съществуват и до днес. Срокът за построяването на новите съоръжения бил много малък, за една-две години е трябвало да се направи новият комплекс, който за съжаление се оказва, че не отговаря на изискванията. Въпреки огромните усилия, Европейското първенство се провежда в комплекса "Червено знаме". Това води до оставянето на комплекса в незавършен вид. Дейностите по строителството тогава са се случвали много бързо и няма запазена архивна документация на къпалнята, което наложи да извървим много дълъг и труден път по нейното възстановяване, каза Русева.

Снимка: Булфото

През следващите години се изграждат трибуни и кула за скокове с цел съоръжението да се превърне в тренировъчно за федерацията по плуване. След 1989 г. капацитетът на комплекса намалява, постепенно той бива занемарен, качеството на услугата се влошава, посещаемостта намалява като през 2005 г. къпалнята "Мария Луиза" окончателно бива затворена, припомни историята на комплекса Невена Русева. 

Тя подчерта, че целта е възстановяване на къпалнята и запазване на плувния комплекс. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, молове. Не предвиждаме строителството на паркинги, достъпът до комплекса ще става с градски транспорт, подчерта Русева. Смятаме изцяло да се съобразим със съществуващата строителна площ, допълни тя. Има обаче много опасни съоръжения, които трябва да бъдат премахнати или заменени с доста по-добри алтернативи.

Добре е да има покрит плувен басейн, за да работи комплексът целогодишно, каза архитектът. Тя съобщи, че през миналата седмица в границите на имота е открит минерален извор, който е съществувал в документацията, но досега не му е обърнато внимание. Надяваме се неговото състояние да разреши минералният извор да се използва за ползите на обществото, каза Русева.

Снимка: Булфото