Категорично не отговарят на истината твърденията, разпространени от общински съветници от "Продължаваме промяната-Демократична България ("Спаси София")" (ПП-ДБ-СС), за участие на цитираните фирми като подизпълнители в обществени поръчки на "Топлофикация София" ЕАД. Това заявиха от дружеството в позиция, изпратена до медиите.

Като възложител дружеството възлага изпълнението на различните дейности при стриктно прилагане на разпоредбите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и правилника за прилагането на ЗОП, посочват от дружеството. Оттам допълват, че сключените договори, включително и тези с подизпълнители, се публикуват в профила на купувача на "Топлофикация София" ЕАД в Информационната система на Агенцията за обществени поръчки.

По думите им в архива на договорите, сключени в периода от 01 януари 2022 г. до 15 април 2024 г., няма обявени подизпълнители съгласно чл. 66 от ЗОП с наименования: "СП Констръкшън" ЕООД и "Булгаркар рентал енд логистик" ЕООД. Няма и предоставени договори или други документи за наеманото им.

От "Топлофикация София" смятат, че е важно да се знае, че по цитираните възлагания в последните месеци е направена проверка от разследващите органи, на които "Топлофикация София" ЕАД е предоставила цялата необходима информация, допълват те. По думите им, след като бъдат информирани за резултата от проверката, ще предоставят решението и на принципала Столичен общински съвет (СОС).

По-рано днес от групата на ПП-ДБ-СС в СОС настояха за оставката на изпълнителния директор на "Топлофикация-София" Александър Александров. Председателят на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев обвини шефа на дружеството в злоупотреба за милиони с обществени поръчки. Според Бонев става дума за множество обществени поръчки, които са възлагани от "Топлофикация - София", печелени са от определени фирми, които впоследствие са превъзлагали дейността на фирми, собственост на жената, с която Александров живее на семейни начала Светлана Пашалийска.