В конфликт на интереси и раздаване на обществени поръчки и договори, против правилата и по семейна линия, се обвиниха взаимно двете най-големи групи в Столичния общински съвет. От ПП-ДБ-СС и от ГЕРБ-СДС си отправиха упреци за корупционни схеми и шуробаджанащина през нежните половинки на представители на общинската администрация при предишното управление и при сегашното.

От "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" (ПП-ДБ-СС) поискаха оставката на изпълнителния директор на "Топлофикация-София" Александър Александров. Това обяви на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) председателят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

Бонев обвини шефа на "Топлофикация" - София Александър Александров, назначен по времето на бившия кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, в злоупотреба с обществени поръчки. Те били печелени от определени фирми, които пък превъзлагали дейността си на други, собственост на жената на Александров, обвини Бонев. По думите му в схемата е и жената, с която живее Александров - Светлана Тодорова Пашалийска.

Лидерът на "Спаси София" заяви, че е "въртял подобни схеми и в дружества, в които преди е работил шефа на "Топлофикация"-София. Освен това посочи, че Александров трябвало веднага да "изхвърчи", защото имал автомобилен парк за над 2 млн. лв.

"Ще подадем сигнали и в прокуратурата, и в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, и Агенция за държавна финансова инспекция, и Национална агенция за приходите за конфликт на интереси между Александров и жената, с която той живее на семейни начала", заяви Борис Бонев.

"Ние настояваме за пълна данъчна ревизия и проверка на Александров и на жената, с която живее на семейни начала Светлана Пашалийска", добави Бонев, цитира го БТА. Той подчерта, че от началото на годината "Топлофикация-София" е възложила над 40 обществени поръчки на стойност 217 млн. лева. С това на практика връзва ръцете на всяко следващо ръководство.

Бонев обясни, че от групата очакват в най-скоро време СОС, който е принципал на "Топлофикация-София", да вземе решение за нов конкурс за избор на директор, Надзорен съвет и Управителен съвет на дружеството.

От ГЕРБ отговориха с нови разкрития за конфликт на интереси и "корупционни схеми и семейна обвързаност". След като преди месец отправиха обвинения за директно възлагане на договор на съпругата на бившия регионален министър Андрей Цеков, от групата им в СОС обявиха за още нарушения, свързани с нежните половинки на представители на новото управление на общината.

Снимка: БТА

Преди месец ви запознахме със схема, договор за директно възлагане със съпругата на Цеков, която е трябвало да прави независим одит, каза Хекимян и обяви "за още една съпруга, която получила два директни договора, отново свързана с "Промяната".

Тук гледаме сериала "Отчаяни съпруги", само че с продължението "Финансирани съпруги", заяви общинският съветник.

На 17 май зам.-кметът по финансите Иван Василев и секретарят на общината Диляна Попова сключват два договора с предмет отпечатване на предизборни книжа и материали за парламентарните и за европейските избори с фирмата на съпругата на кмета на район Слатина Георги Илиев, обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС. По думите му "със сигурност става въпрос за едни доста щастливи съпруги". Хекимян припомни и думи на кмета Васил Терзиев отпреди месец, когато си пожелал да има подредени обществени поръчки, като заключи, че вече наистина били подредени, "по съпруги". Хекимян обобщи, че очакват отговори от кмета на София, както и от зам.-кмета Иван Василев.

Отговорът на кмета на район Слатина - Георги Илиев, не закъсня.

Той иронизира ГЕРБ, като обобщи "Империята отвръща на удара". И уточни, че "Империята" удобно пропусна да изясни, че обществена поръчка не е възлагана".

Става въпрос за бившата му съпруга, се разбира още от коментара на районния кмет от ПП-ДБ в профила му във Фейсбук.

"Империята отвърна на удара" с аргумента, че новите градоначалници са направили същото, като са възложили обществена поръчка за изработването на материали за изборите на фирмата на бившата ми съпруга. Това, което "Империята" удобно пропусна да изясни е, че обществена поръчка не е възлагана", написа Георги Илиев.

"Доколкото разбрах от бившата ми съпруга, са подписани два договора с обща максимална стойност до 30 000 лв. Материалите са произведени, а крайната им стойност е 16 594,13 лв.", допълва той и споделя илюстрация, дело на Иван Червенков, направена преди 10 години, като закачка с филмовата сага "Междузвездни войни".

Накрая завършва поста си с апел за избирателна активност на вота в неделя: "Гласувайте и нека силата бъде с Вас!"