Никой не иска да създава на инат лоши решения за града, каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС), помолен да коментира новата организация на движение по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен".

По-рано днес от групата на БСП в СОС поискаха оставката на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов и призоваха Терзиев да върне предишната организация на движение.

Не се събуждаме с идеята да създаваме дискомфорт на гражданите, каза Терзиев, цитиран от БТА. Той заяви, че новите велоалеи по "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" няма да бъдат премахнати, защото е важно хората да могат да се придвижват с колело.

Според него аргументът, че няма велосипедисти, защото вали дъжд, е несъстоятелен, тъй като "няма и майки с колички като вали дъжд, но това не значи, че не трябва да има тротоари". Нормално е, когато вали, хората да използват градски транспорт, и това не значи, че не трябва да работим върху алтернативния транспорт, каза столичният кмет. Според него велоалеите са едни от необходимите елементи, за чиято полза има най-голямо обединение.

"За да видим дали едно нещо работи, или не, то първо трябва да тръгне, да се измери, да седнат експертите, да го обсъдят", каза Васил Терзиев. Той увери, че се мисли и за интереса на живеещите в района и допълни, че Столичната община има няколко прости цели - да се развива велотранспортът и алтернативният транспорт, да се развива бърз и удобен градски транспорт, като това да не е с цената на големи задръствания, а всичко това бъде реализирано с минимална или никаква загуба на места за паркиране. "Въпреки всички сътресения и донякъде справедлив гняв на хората, тъй като им създаваме временно неудобство, следварително ще намерим решение", каза столичният кмет Терзиев и добави, че "накрая всички ще бъдат доволни".

Терзиев каза още, че има различни тълкования как трябва да се съгласува новата организация на движение и всичко предстои да бъде описано, за да се знае какъв да бъде редът.

Днес от групата на ПП-ДБ-СС в общинския съвет поясниха, че работна група ще анализира новата транспортна схема при НДК през следващите три месеца.

"Когато има диалог и всички седнем на една маса, ще вземем решение. Ние се ангажирахме да създадем група, в която да има представители на гражданите, както и експерти. Всичко е за гражданите на София", категоричен бе кметът.

Комуникационна грешка, взели сме си поуки и следващ проект ще бъде направен по различен начин, за да няма изненадани и да няма такова напрежение. Разликата ще бъде видна през следващите няколко месеца, допълни кметът.

Междувременно директорът на отдел "Пътна полиция" към СДВР комисар Николай Крушарски потвърди, че Столичната пътна полиция не е съгласувала новия проект за промени в движението в центъра на града. Той посочи, че представител на институцията е участвал на заседание в Столична община само през април, но не и през май, когато е имало последващо обсъждане на проекта.

Ако Общината внесе в "Пътна полиция" искане за становище, то едва тогава институцията ще се произнесе по линия на безопасността на движението, каза още Николай Крушарски.

Той уточни, че становищата на Пътна полиция са винаги писмени. Те касаят както временна, така и постоянна промяна на движението.

По думите му в момента може да се преминава през участъците с променено движение, а ако настъпи инцидент- отговорност носи този, който е виновен за настъпването му.