На 15 места в София ще бъде поставена специална червена маркировка преди пешеходни пътеки до 15 септември, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на полагането на такава маркировка на ул. "Цар Симеон".

За съжаление, пътищата в страната отдавна се превърнаха в писти за пияни, дрогирани и неспазващи правилата недобросъвестни шофьори, заяви Фандъкова, цитирана от БТА.

Снимка: БТА

Тя каза, че вчера на срещата при министър-председателя, е заявила, че от години призовава за обединение на всички институции в борбата с високата скорост.

Ангажиментите на общините са за монтиране на физически ограничители и редица инфраструктурни мерки, които ние изпълняваме наред с повдигнатите пешеходни пътеки и други технически ограничители, каза кметът.

Снимка: БТА

Специалната червена маркировка увеличава сцеплението и изостря вниманието на шофьорите. Но нито знаците, нито "зона 30", която въведохме в центъра, могат да спрат пияните шофьори, посочи кметът Фандъкова.

Тя призовава Народното събрание да приеме промените в закона, които да позволят хилядите камери на общините да бъдат включени в системите на МВР за контрол.

Вижте всички снимки ТУК>>>

В София има изградена интегрирана система за сигурност - над 4500 камери, като 560 са камерите за управление на трафика. Всички те могат да послужат, след промяната в закона, за контрол за движението по пътищата, подчерта столичният кмет.

Снимка: БТА

По думите ѝ обединението на усилията е изключително важно, физически ограничения са важни за шофьорите, които не спазват правилата, но дори и повдигнатите пешеходни пътеки не могат да спрат водачи, които се движат с повече от три пъти по-висока скорост от позволената.

Кметът Фандъкова каза още, че освен използване на общинските камери, друго предложение е общините да се включат във връчването на актове, защото една санкция може да бъде възпираща, само ако е неизбежна. В момента в София има над 800 осветени пешеходни пътеки и над 230 повдигнати.

Снимка: БТА

Дала съм задача в комисията по транспорт към общината да не се отказват предложения за повдигнати пешеходни пътеки, в момента се работи по поставянето на 20 такива, информира столичният кмет.

В събота 37-годишен мъж прегази дете на пешеходна пътека в София, минавайки с висока скорост. Момчето на 15 години е починало от удара. Мъжът е шофирал с над два промила алкохол в кръвта.