Административен съд София-град забрани унищожаването на материали от местните избори в София. Съдът се произнесе по въпроса в рамките на делото за оспорения резултат на изборите в столицата през 2023 г. Забраната важи до приключване на съдебния процес.

По-рано днес от Столична община съобщиха, че имат пълна готовност да изпълнят указанията от писмото на Централната избирателна комисия (ЦИК) за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване. Те са част от изборните книжа от местните избори през ноември и се намират в защитените запечатани помещения, се казва в позиция на Столичната община.

По време на днешното заседание съдът прие искането да се извърши повторна експертиза във връзка с данните от машинното гласуване. Съдебният състав отказа разпит на представители на "Информационно обслужване" и на "Сиела Норма". Следващото заседание по делото ще бъде на 20 юни от 14:30 часа.

"Всички изборни книжа и материали са предадени и се намират в районните администрации. Има решение на ЦИК, в които е описан реда, по който тези помещения се отварят, кои лица могат да го поискат и по какъв начин да стане това. За всички отваряния на тези помещения се уведомява ЦИК", заяви пред медиите Полина Витанова, председател на Общинска избирателна комисия (ОИК) - София.

Във връзка с ролките за машинното гласуване за предстоящите избори, Витанова обясни, че те са по три в плик, който е запечатан и има номер, той се изписва от ОИК в протоколите за предаване на изборните книжа. Така запечатани в плик ролките ще се предадат на секционните избирателни комисии, като има определен ред, по който те, заедно с техника на "Сиела Норма", в съботния ден, да се разпечатат, да се извади една ролка и да се постави в машината, за да се включи устройството за машинно гласуване и да се направи съответният тест, допълни Полина Витанова.

Тя посочи, че всички изборни книжа и материали от предходни избори са предадени и се съхраняват в определени от съответния кмет помещения, като се отварят по определен от ЦИК ред.