"Топлофикация София" е готова с първите сметки за новия отоплителен сезон, като 55 процента от битовите потребители ще получат фактура на стойност до 100 лв., съобщиха от дружеството.

Тази година отоплителният сезон започна с 28 дни по-късно в сравнение с 2021 г., допълват от столичното топлофикационно дружество. Причината бе дългата и топла есен. Тенденцията за по-топло време продължи и през ноември, което допринесе за 21 на сто намаление на доставената топлинна енергия спрямо ноември миналата година. По данни на НИМХ, отчетената средно месечната температура за ноември тази година е 8,1 градуса, спрямо 6,8 градуса през 2021 г., т.е. през 2022 г. тя е била с 1,3 градуса по-висока.

Въпреки по-благоприятните метеорологични фактори от "Топлофикация София" припомнят, че цената на топлинната енергия беше повишена от 1 юли с решение на КЕВР с 40 процента спрямо миналия отоплителен сезон. Това увеличение се компенсира частично от намаленото ДДС на 9 на сто, но все пак то оказва влияние върху месечните сметки.

Анализът показва, че близо 55 процента от битовите потребители ще получат фактура за ноември на стойност до 100 лв. За почти 21 на сто от абонатите стойността ще е между 100 и 150 лв., а за 2,9 процента сметките са на стойност над 300 лв., посочват от "Топлофикация София".

Ноемврийските фактури са достъпни онлайн на toplo.bg, както в партньорските мрежи и в центровете за обслужване на клиенти, информират още от топлофикационното дружество.