Двама шофьори са глобени с по 2 хиляди лева, а колите им са спрени от движение заради нерегламентиран превоз на пътници, съобщиха за акцията от МВР.

Такситата са засечени в района на храм-паметника "Александър Невски" и Централна автогара - София. Водачите, 58-годишни мъже, са ползвали интернет приложение за набиране на клиенти.

На място екип на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е съставил актове на шофьорите и им наложил глоби в размер на две хиляди лева.

Превозните средства са спрени от движение за срок от една годна, свалени са регистрационните им табели, иззети са документи.

Преди два месеца при съвместна акция на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Националната агенция по приходите и МВР отново бяха спрени от движение за една година два автомобила за нерегламентиран превоз на пътници чрез приложението "Максим".

В началото на юли месец министърът на транспорта и съобщенията в оставка Николай Събев изпрати сигнал до компаниите Google и Apple за приложението "Максим". В писмото се изтъква, че услугата, предлагана от "Максим", се извършва в разрез с българското законодателство, регламентиращо автомобилните превози на пътници срещу заплащане.

Тогава Събев отправи искане да се преустанови предлагането на мобилното приложение на територията на Република България чрез платформите Google Play и Apple App Store.