Това показва анализ на "Явлена", направен на базата на реални сделки, сключени напоследък.
В момента сделки се извършват основно по две причини: или купувачът има спешно нужда от жилище, или продавачът се нуждае от пари, коментират брокери. Останалите изчакват.
Най-значителен е спадът в северните квартали на София като "Левски" и "Надежда". Там понижението на цените в края на 2008 г. достига близо 20%. Ако в началото на миналата година жилищата вървяха средно по 900 евро/кв.м, в момента те са около 700-750 евро/кв.м. В края на 2008 г. спадът на цените в западните квартали също се движи между 10 и 20%. Например ако средната цена на жилищата в "Люлин" в началото на м. г. е била 930 евро/кв.м, в края на годината тя достига до 800 евро/кв.м. Понижение на цените има и в източните квартали, най-вече в "Младост".
Брокерите коментират още, че панелните жилища и апартаментите в начален етап на строителство почти са изчезнали от пазара. Причината е, че на цените на панелните апартаменти може да се намери и нов апартамент, а и строителството е почти замряло.
Тези, които теглят кредити, все по-често го правят в евро вместо в левове заради по-ниските лихви. Най-често срокът на изплащане е от 20 до 30 години, твърдят още от "КредитЦентър". През 2008 г. се появиха и продукти със срок над 30 години, но заради трите вълни на увеличение на лихвите за една година хората се преориентираха към заеми с по-кратък срок на изплащане.