Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на културата Вежди Рашидов посетиха обновения гробищен комплекс "Алея на творците" на Централните софийски гробища, предаде БТА.

Те заедно с представители на творческите гилдии, сред които Христо Мутафчиев, Светлин Русев, Иво Хаджимишев, Нешка Робева, се поклониха пред паметта на българските творци и поставиха цветя на гробовете им.

Трябва да имаме почит към родовете си, за да ползваме с охота думата родина, иначе сме псевдо патриоти, каза пред журналисти министър Рашидов.

Той благодари на кмета Фандъкова за подкрепата, че е подкрепил неговата идея за създаване на "Алеята на творците". Тя се случи благодарение на кмета на София, посочи министър Рашидов.

Столичният кмет отбеляза, че това е модела, по който трябва да организираме гробищните паркове на територията на София, макар това да са места, които избягваме и не обичаме да посещаваме.

Кметът съобщи, че на гробищата в Малашевци ще бъде изградена нова ограда, а по пилотен проект там започва постепенна реконструкция на част от гробищата.

Общинското предприятие "Гробищни паркове" осигурява почистването и поддържането на алейната мрежа, но грижата за гробните места е на близките, подчерта кметът Фандъкова.

Архитектът Здравец Хайтов е автор на проекта за разширение на парковия комплекс "Алеята на творците", направен през 2010 г. по покана на министъра на културата Вежди Рашидов.

През 2013 г. теренът беше предоставен на Министерството на културата за срок от 10 години.

Днес Алеята в гробищния парк е коренно променена и благоустроена. Тя заема близо 7 дка площ, теренът притежава вече и сакрално пространство – тип „Ротонда", с четири скулптурни фигури.

Изградени са и покрити урнови стени, които представляват двуетажна конструкция, покрита с колонада, монтирани са също фонтан и пейки.
В близост има изградена и чешма. Мястото на вечния дом на забележителните наши творци и артисти вече е и с изградено парково осветление и с оформени алейни мрежи, теренът е и озеленен.