От Районната избирателна комисия в Русе съобщиха и за сериозно нарушение.

Гласоподавател е гласувал два пъти машинно. Той е заявил, че първият път се е объркал и от комисията са му позволили да повтори вота си, предава Нова тв.

Това нарушение вероятно ще създаде сериозен проблем при обработката на протоколите с изборните резултати.

В града има и сигнали за технически проблеми с машините в изборните секции. В началото на изборния ден някои от членовете на секционните комисии не са успели да стартират машините, но това е било бързо отстранено и гласуването с тях е започнало.

В 107-ма секция машината е работила само два часа. След това е дала грешка, спряла е разпечатването на хартиения отрязък и е блокирала. Пристигналият на място техник не е успял да направи нищо.

Затова гласуването в тази секция продължава само и единствено с хартиените бюлетини. Вотът на 42 гласували е запазен и ще бъде отразен в изборните протоколи.

В същото време  и всеки, който пожелае, може да упражни правото си на глас по този начин, ако съответната Секционната избирателна комисия (СИК) разполага с такава техника, заявява председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Цонка Велкова, цитирана от пресцентъра на областната управа.

От РИК обясниха по-рано, че граждани, гласували машинно, са установили несъответствия с хартиената бюлетина, и СИК са сигнализирали за проблема. "В секциите, в които имаше несъответствия, машинното гласуване временно беше преустановено. Всеки един от случаите вече е проверен и изчистен", пояснява председателят на РИК.

В РИК е постъпила и жалба, според която в секция с над 300 избиратели липсва машина за гласуване. Сигналът е изпратен по компетентност до Централната избирателна комисия. След проверка на място като неоснователен е преценен друг сигнал - съмнение, че се оказва натиск върху възрастни хора в село Одринци да гласуват за определена партия.