Централната избирателна комисия е отказала регистрация на две партии и една коалиция заради неизрядни подписки, обяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя обобщи, че за изборите на 2 април са регистрирани успешно 16 партии и 7 коалиции. 

Отказът за регистрация е за политическите партии "Пряка демокрация" и "Български гласъ" и коалицията "Християндемократически съюз", в която влизат партиите "Свобода" и "Християндемократическа партия на България".

Подписките на три от вече регистрираните формации все още се проверяват в ГРАО, като до края на деня ще стане ясно дали регистрацията им остава. 

От утре започва вписването на листите с кандидати на партиите и коалициите. 

До края на седмицата стартира електронната платформа за подаване на заявления за гласуване извън страната, добави заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов. Срокът за подаване на тези заявления е 7 март. 

Жребият с номерата на партиите и коалициите ще бъде изтеглен на 1 март. 

От страна на Централната избирателна комисия работата по организацията на вота се движи в срок, увери Камелия Нейкова. Тя напомни, че ЦИК очаква от Министерски съвет през следващите дни да обяви ангажираността на държавните органи по техническото обезпечаване на вота - организационно техническата подготовка, инсталиране на видеонаблюдение в секциите, организацията на изборите в чужбина, доставката на хартия за машините.

Все още не е ясно дали ще бъде разкрита секция в пострадалия тежко при опустошителното земетресение в Турция град Адана. Възможно е да бъде изместена в град Мерсин. 

Относно настояването на "Възраждане" ЦИК да ограничи броя на подаваните онлайн заявления от един IP адрес в чужбина заради манипулации на изборния процес, Матева обясни, че в Централната избирателна комисия не са подадени конкретни сигнали. Ако такива постъпят, те ще бъдат обсъдени в колективния орган. В случай, че от един и същи IP адрес бъдат подадени много заявления, то това може да е заради многолюдно семейство, предположи говорителката на ЦИК, но повтори, че не са запознати с конкретния казус. 

Преди ден от партията на Костадин Костадинов казаха, че са подали сигнал в прокуратурата за това, че в последната една година се забелязвало драстично увеличение на онлайн заявленията, които се подават за откриване на секции в една държава, извън пределите на Европейския съюз. За пример дадоха, че от 48 IP адреса са подадени над 11 хиляди заявления, докато от само едно IP са подадени 1053 заявления.