Общински съветници предлагат промени в правилата за движение с електрически тротинетки в Русе. Предложението е електрическите тротинетки да се забранят в паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, както и в рамките на кръстовищата с пресичания на пешеходни зони.

Трима общински съветници от ГЕРБ - д-р Росица Кръстева, Светлозар Симеонов и Стоян Христов, са внесли предложение за изменение на Наредба №18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе.

"Мотивите ни бяха да се запази безопасността на гражданите. По тротоарите също не трябва да се движат електрически тротинетки. Инцидентите зачестиха през последните месеци. В края на март, само за ден, имаше три инцидента със сериозно пострадали", каза Росица Кръстева пред NOVA.

"Контролът ще се извършва от Общинска полиция, след като наредбата бъде променена. Това означава, че ще има глоби", увери Светлозар Симеонов.

Според вносителите, тротинетките не бива да се ползват в паркове, градини, площади, детски площадки, както и на пешеходни зони и кръстовища. Ограничението не важи за пешеходци, които бутат тротинетка.

В предложението се посочва, че електрическите тротинетки са екологична алтернатива на автомобилния трафик, но липсата на ясни правила за тяхното ползване е предпоставка за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

Вносителите предлагат в Наредба №18 да се създаде нова ал. 6 в чл. 13 със следното съдържание:

"Движението с индивидуално електрическо превозно средство в паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, както и в рамките на кръстовищата с пресичания на пешеходни зони, е забранено. Ограничението не се прилага за пешеходци при движение, чрез бутане на индивидуално електрическо превозно средство."

Предложението ще бъде разгледано от Общинския съвет на Русе.

"Срокът за публично обсъждане е един месец и се предполага, че до началото на лятото предложението ще бъде прието", уточни Стоян Христов.