ДПС внесе документи и 5000 подписа за регистрация в ЦИК за участие в предсрочния парламентарен вот на 2 април. Нагласата ни е онзи призив, който отправяме от 2016 г., най-накрая да се реализира - да има нормалност в политиката, за да преодолеем политическата криза, обясни целите на Движението председателят на партията Мустафа Карадайъ. По думите му без това няма как да преодолеем и другите кризи - икономическа, социална, здравна, енергийна, война в съседство и природно опустошително бедствие в Турция.

Карадайъ отчете адекватната реакция на държавата и активната роля на ДПС в помощ на пострадалите от земетресението. Ние не само по време на бедствия трябва да се мобилизираме, за да преодоляваме определени проблеми, заяви председателят на Движението. Той посочи, че от две години и половина сме в политическа криза и отиваме за пореден път на ненужни избори.

На въпрос дали ще има правителство след 2 април, председателят на партията посочи, че има два отговора. Единият е от гледна точка на политиците и участниците във вота и, ако сме си взели поуката от уроците и правилно сме разчели волята на българските граждани - да, трябва да има редовен кабинет, изтъкна той. Вторият отговор е от гледна точка на избирателите, които казват, че политиците са длъжни да направят редовен кабинет и да решават проблемите и кризите.

От ДПС се надяват, ако има достатъчно номинации, Делян Пеевски да не се откаже и да бъде част от листите. Така Карадайъ отговори на въпрос за листите във връзка с наложените от Великобритания санкции на Пеевски, включен вече от САЩ в списъка "Магнитски".

Според Карадайъ повод за новите санкции са наложените вече от друга държава. Пеевски обжалва административния акт на държавния орган в САЩ, припомни председателят на ДПС. И препоръча на медиите да питат и дали нарушителите на конституцията ще бъдат част от листите, както и дали нарушителите на гражданските права на избиратели по време на кампанията ще бъдат част от листите.

"Обръчът от партии на кръга "Капитал", който се финансира от доказани виновни - говоря за Nexo - които бяха разследвани от прокуратурата в САЩ, те дали ще участват в изборите като партии изобщо? Също седи този въпрос, защото за г-н Пеевски като говорим, и ако върховенството на закона е ценност за нас, ние най-нормално трябва да изчакаме и да извървим законовата процедура, за да видим кой е виновен или невинен. Докато за Nexo като говорим, там има призната вина, има разследване, има платени десетки милиони за призната вина и в един момент тези партии от обръча от партии на олигархично-медийния кръг "Капитал", на медийния монополист, дали ще участват в изборите? На мен също ми е любопитно. Този въпрос също трябва да се задава, този въпрос седи на дневен ред", каза Карадайъ.