44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната, съобщиха от МВР. 

При предприетото разследване е установено, че от началото на януари миналата година мъжът се е занимавал с преправяне на пневматични оръжия, като подобрявал точността и увеличавал мощността и далекобойността им. Чрез куриерска фирма той доставял стоката на ползватели в цялата страна, а печалбата от това прикривал чрез финансови операции на името на трети лица, добавят от пресцентъра на вътрешното министерство. 

Извършени са претърсвания и изземвания на два адреса и на автомобил в Русе, както и на други адреси в страната. 

В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи, сертификати. Иззето е оборудване за преработка на оръжията, както и пари - 33 000 лева и 1100 евро.

В качеството на свидетели са призовани и разпитани притежатели на преправени пневматични оръжия. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура.

Снимка: МВР

Самият задържан е добре познат сред хората с въздушно оръжие в страната и от десетилетие се занимава с ремонтирането и подобряването му. По думите му преди време сам е питал органите на реда дали трябва да се регистрира като оръжейник. Освен това обещава пълно съдействие на полицията и се надява пушките на хората да бъдат върнати. Във Facebook той обяснява: